Tokom protekle tri godine Klub ekstremnih sportova „Albatros“ Prijedor radi na prikupljanju sredstava za realizaciju projekta „Uređenje sale za ekstremne sportove“ u našem gradu, što se uz veliku pomoć BHRI projekta i ostvarilo ove godine.

Sam projekat ima za cilj adaptaciju i uređenje zatvorenog prostora u kojem bi bila izgrađena vještačka stijena za penjanje, poligon za streat work out i poligon za parkour.

Jedna od ideja je i razvoj ekstremnih sportova u našem gradu kroz obezbjeđivanje i opremanje prostora za obavljanje sportskih aktivnosti, informisanje i edukaciju mladih o sportu i zdravom životu.

Grad Prijedor je obezbjedio prostorije koje se nalaze u Velikom Palančištu (prostorije bivše kasarne), tačnije mjesto gde se nalazi Poslovni inkubator.

Prostor je veličine oko 240 kvadratnih metara.

-Novčanu podršku za realizaciju ovog projekta smo dobili kroz projekat BHRI. Dobijeni novac će se iskoristiti za uređenje unutrašnjosti prostorija. Sanacija podrazumijeva izgradnju mokrih čvorova, svlačionica, jedne kancelarije, sistema grijanja, izgradnju vještačke stijene, poligona za Streat work out i Parkour, uređenje podloge prostora, postavljanja sistema za grijanje, kupovinu opreme (strunjače, gimnastičke grede, kozliće, odskočne daske, grifove za stijenu, užad, pojaseve isl). Drugi dio novčanih sredstava će biti iskorišten za pomovisanje, edukaciju, animiranje mladih u mjesnim zajednicama i drugo – potvrdio je Draško Anđelić, predsjednik KES „Albatros“ i koordinator projekta.

Projekat za cilj ima angažman mladih kroz ekstremne sportove, te njihovo aktivnije uključivanje u zdrave životne stilove, radiće na uspostavljanju sale za ekstremne sportove u Prijedoru, koja će biti završena do kraja tekuće godine.

Na taj način, mladim ljudima koji nisu u mogućnosti koristiti sve sadržaje grada Prijedora biće pružena mogućnost da na zabavan i kreativan način provedu slobodno vrijeme, ali i prilika za socijalizaciju i veću društvenu uključenost.

Paralelno sa radovima u sali, Klub ekstremnih sportova „Albatros“ sredinom novembra mjeseca treba da počne izvođenje planiranih aktivnosti u već odabranim mjesnim zajednicama.

-U projekt su uključene Mjesne zajednice: Donja Puharska, Donja Ljubija, Brezičani, Kozarac, Prijedor Centar, Bistrica, Omarska i Hambarine. Te aktivnosti se odnose na prezentovanje već pomenutih sportova, kao i trenutnih radova, koji su u toku. Na ovaj način bismo mladima dali priliku da se upoznaju sa sportovima, ali i kroz neko vrijeme omogućili im da se uključe u aktivnosti koje će biti dostupne u sali za ekstremne sportove u Velikom Palančištu – dodao je Anđelić.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – KES “Albatros”