Služenjem parastosa u Crkvi Svete Trojice, polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje “Za krst časni” borcima poginulim u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu te lomljenjem slavskog kolača i slavskim obredom, u Prijedoru je obilježen Mitrovdan, krsna slava Boračke organizacije grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je povodom ove svečanosti svim borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima čestitao slavu, Svetog Velikomučenika Dimitrija-Mitrovdan .

“Uz čestitke i naglasak da Gradska uprava i gradske boračke organizacije imaju izuzetno dobru saradnju zbog međusobnog uvažavanja, jer su većina predstavnika u Gradskoj upravi, članovi Boračke organizacije tako da sa dužnim poštovanjem činimo sve napore da poboljšamo položaj ovih kategorija”, istakao je Đaković.

On je dodao da se dosta toga uradilo, ali da ima i dosta neriješenih pitanja koja treba rješavati u narednom periodu.

“Nastojaćemo da sva otvorena pitanja riješimo i da se na ovakvim svečanostima časno pozdravimo i da osjete ljudi da je ipak država ispunila dug prema njima, koji je obećan i kroz zakonska rješenja”, naglasio je Đaković.

On je u prilog tvrdnjama da je Gradska uprava učinila dosta toga i da i dalje čini potvrdio samo jednim , najsvježijim primjerom da su radovi na sanaciji krovne konstrukcije boračke zgrade u Tukovima završeni i da stanari ove, inače, jedne od šest boračkih zgrada u ovom naselju, mogu mirno da dočekaju hladne jesenje i zimske dane.

“Tu su i mnoga druga pitanja vezana za status porodica poginulih i rješavanja njihovog stambenog zbrinjavanja ,ali tu se radi o porodicama koje nisu na vrijeme podnijeli zahtjeve, tako da su to sve zadaci koje moramo rješavati u narednom periodu”, rekao je Đaković.

Inače, gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću 3.avgusta ove godine uručena je Zlatna značka kao najviše priznanje Boračke organizacije Republike Srpske koja ove godine obilježava 25 godina postojanja i to za doprinos u saradnji Gradske uprave i BORS-a kao i ukupnim naporima i brizi koju grad Prijedor pruža u poboljšanju položaja boraca Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Zoran Predojević naglasio je da se upravo na inicijativu ove organizacije, ovaj dan već 15 godina slavi kao krsna slava Boračke organiazcije Republike Srpske.

“Ovu organizaciju i dalje opterećuju mnogi problemi koji nisu riješeni na nivou republičke organizacije i Vlade Republike Srpske, ali mi se možemo pohvaliti izuzetnom saradnjom sa gradskom vlašću gdje zajedničkim snagama i uz veliku finansijsku podršku lokalne zajednice mnoge probleme rješavamo”, istakao je Predojević.

On je dodao da se iduće godine očekuje završetak i mnogo očekivane monografije o radu Gradske boračke organizacije gdje će biti opisati i ratni putevi prijedorskih ratnih jedinica.

Ova organizacija u Prijedoru ima 10.200 članova sa potpisanom pristupnicom i 575 poginulih boraca,a sa pridošlicama iz drugih opština ukupno 931 poginulog borca odnosno isto toliko porodica poginulih na području grada Prijedora.

www.prijedorgrad.org