Prijedorski voćari tvrde da bi nabavka hladnjače, veća otkupna cijena proizvoda i bolja organizovanost proizvođača podstakla razvoj voćarstva u Potkozarju.

Oni već nekoliko godina traže način da obezbijede veliku hladnjaču u kojoj bi skladištili i čuvali voće pa ga prodavali kada prodajna cijena bude viša. Zato su neki od njih odlučili da ne čekaju zajedničko riješenje nego su na svojim imanjima postavili manje hladnjače.

Na taj potez se odlučio i voćar iz Babića kod Prijedora, Stanko Mršić koji na dva i po hektara voćnjaka ima krušaka i jabuka. Za Srpskainfo priča da je ove godine počeo gradnju manje hladnjače za svoje potrebe, ali da je morao privremeno prekinuti radove zbog štete od leda.

– Ova godina za neke voćare je bila dobra, a za mene i za voćare iz mog područja nije. Sredinom jula smo imali katastrofalan led koji nas je uništio, raspolovio je gotovo veće plodove. Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić je odmah drugi dan došao i posjetio nas. Vidio je kakve su štete, ali mi ne znamo ko će da nam isplati tu štetu, grad ili resorno ministarstvo – priča Mršić.

Dodaje da je naknade za štete koje su voćari prošle godine imali od mraza isplatio grad Prijedor.

– Očekujemo da će nam Ministarstvo isplatiti naknade za ovogodišnje štete, ali strepimo da nećemo dobiti ništa. Kada su posjetili moj voćnjak usaglasio sam sa njima da bude zabilježeno 80 odsto štete na voćnjaku – priča on. Ističe da bi voćari trebalo zajedno da se bore za rješavanje problema.

– Sve u voćarstvu je problematično. Nismo organizovani, priča se o hladnjači, ali niko nam neće pomoći ako mi nismo složni. Lažemo i sami sebe, lažemo koliko imamo zasada, koliko smo prodali i po kojoj cijeni da bismo bili dominantni jedni nad drugima – tvrdi on.

Navodi da se u BiH lako može uvesti voće iz raznih zemalja, dok su domaći voćari prinuđeni da ga prodaju na kućnom pragu ili ga pretvaraju u sokove i rakije.

– Cijena za naše proizvode je katastrofalno loša i nemamo kome prodati, ali ako ništa ne proizvedem onda ništa nisi ni zaradio- kaže Mršić, koji se voćarstvom bavi 16 godina.

Ova godina bila je bolja za Ilinku Macuru, jer selo Božići u kojem ima hektar i po šljive i kruške, nije zahvatilo julsko nevrijeme.

– Nismo zadovoljni cijenama ali pokrićemo se zbog dobrog roda, jer nismo imali štetu od vremena. Napravila sam i svoju malu hladnjaču i sada na oktobarskim „Danima voća“ možemo da prodajemo i šljive koje smo skladištili u svojoj hladnjači – kaže ona.

Ističe da je nabavka velike hladnjače prioritet za voćare okupljene u Udruženju voćara Prijedor u kojem je ona inače i predsjednik Skupštine.

U ovom Udruženju ima oko 80 aktivnih voćara, a procijenjuje se da na području Prijedora ima oko 200 hektara voćnjaka.

U toku „Dani voća“ u Prijedoru

Prijedorski voćari i ove godine svoje voće prodaju tokom održavanja manifestacije „Dani voća“. Kilogram jabuke košta jednu marku, a kruške marku i po. Prijedorski voćari poručuju da bi za sve voćare iz Republike Srpske, trebalo organizovati zajedničku Savjetodavnu službu kako bi na jednom mjestu dobili informacije kada i čime da pršću voće.

EuroBlic-srpskainfo.com