arifagic investment-konferencija (1)U Prijedoru je danas održana poslovna konferencija pod nazivom „Norveška dostignuća u poljoprivredi /stočarstvo/ – kako ih primijeniti u BiH“, u organizaciji Uzgojno-selekcijskog centra NRF „Arifagić investment“ iz Trnopolja.

Otvarajući konferenciju, vlasnik centra NRF Jusuf Arifagić istakao je da je ona u funkciji konstruktivnih razgovora o mogućnostima primjene iskustava iz raznih sredina, u ovom slučaju iz Norveške, u razvoj poljoprivrede na prostorima BiH.

„Cilj svih ovih pozitivnih iskustava koje iznose naši gosti iz Norveške jeste razvoj poljoprivrede uz primjenu savremenih metoda rada uz njihovu pomoć, što bi omogućilo brži privredni razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i rješavanje problema nezaposlenosti, što je najveći problem naše ekonomije“, rekao je Arifagić.

Konferenciji je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je istakao da na ovim prostorima nedostaju nada i optimizam i dobri primjeri, kao što je ulaganje u Uzgojno-selekcijski centar NRF „Arifagić investment“, koji je juče otvoren u Trnopolju.

arifagic investment-konferencija (2)„Ovo je primjer kako se može raditi i kako treba raditi. I to je jedno područje koje političari dosta ne pomažu. Svako želi imati neku fabriku automobila, tamo zaposliti 5.000 ljudi i to je, naravno, lijepo, ali je to bilo u bivšoj Jugoslaviji, sada više nije aktuelno“, rekao je Incko.

On je dodao da se u poljoprivredi nalazi potencijal gdje se može zaposliti hiljade ljudi.

„Ovaj uzgojno-selekcioni centar građen je po najvišim evropskim standardima, što znači da je Evropa već stigla i ne treba uvijek čekati da budeš član evropske zajednice već se i ranije mogu napraviti produkti svjetskog i evropskog kvaliteta, a naravno to je kvalitet koji je po uzoru na Norvešku za koju svi znamo da je najbogatija zemlja na svijetu i da se što se tamo radi radi sa kvalitetom“, rekao je Incko.

Pozitivna iskustva iz Norveške u oblasti stočarstva učesnicima konferencije predstavili su rukovodioci Kompanije „Geno Global“, poljoprivredne zadruge u vlasništvu svih mljekara u Norveškoj, koja postoji već 80 godina, a potom i norveške mliječne industrije „Tine Melk“ i norveške Kancelarije za veterinarstvo „Matilsinet“.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com