U vinogradu porodice Јaćimović u Srednjoj Omarskoj kod Prijedora, počela je berba grožđa. Iako je zbog velike količine vlage, godina bila teška za ovu proizvodnju, očekuju rod od oko četiri tone.

Prije 11 godina braća Mirko i Goran Јaćimović, uz pomoć oca Nedeljka, zasadili su vinograd. Uložili su i kapital zarađen u Austriji, a danas imaju oko 4.000 čokota bijelog i crnog grožđa. Berba je okupila dvadesetak berača.

Ove godine obilne kiše, nisu išle “na ruku” uzgoju vinove loze. Ipak, rod neće podbaciti.

“Rod neće podbaciti. U proljeće smo imali pretjerano mnogo grožđa, tako da smo višak odbacili i taman je to otprilike to. Očekujemo dvije tone bijelog i dvije tone crnog grožđa, i to je jedan hektar”, kaže Goran Јaćimović, vinogradar.

Iako je za Potkozarje karakteristična proizvodnja rakije, u ovom selu, austrijskom tehnologijom, proizvodi se visoko kvalitetno domaće vino.

“Rakiju je najlaške ispeći, stavite šljivu, ispečete i to je najkraći put, a oko proizvodnje vina imate obaveza tokom cijele godine”, pojašnjava Mirko Јaćimović, vinogradar.

“U čokotu od ovog vina koje mi spravljamo po austrijskoj tehnologiji, po čokotu dobijemo oko litar vina”, ističe Goran Јaćimović, vinogradar.

Potkozarje ima odlične preduslove za uzgoj vinove loze, a resorno ministarstvo godinama pomaže vinogradare.

“Ministarstvo poljoprivrede godinama subvencioniše podizanje zasada voćnjaka i vinograda. U proteklih četiri do pet godina podignuto je oko 100 hektara novih zasada vinove loze, i ta proizvodnja uzima sve više maha”, ističe Bojan Kecman, iz resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Јaćimovići će ove godine napraviti oko 3.000 litara domaćeg vina za vlastite potrebe.

RTRS