U organizaciji Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i Republičke agencije za razvoj MSP “RARS”, te uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske, u našem gradu se održava “Škola Bar Fest”.

Radi se o trodnevnoj manifestaciji koja obuhvata edukaciju i takmičenje ugostiteljskih škola iz cijele Republike Srpske.

Ova aktivnost je finansirana kroz projekat “Praktična nastava na radnom mjestu II- regija Prijedor”, podržana je od strane Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, i provodi se uz stručnu podršku Bar Akademije.

Projektom “Praktična nastava na radnom mjestu II-regija Prijedor” omogućeno je jačanje kapaciteta za izvodenje praktične nastave u školskim radionicama, kabinetima i u preduzećima koja učestvuju u organizaciji praktične nastave, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 276.437 KM, dok će implementacija trajati do oktobra 2018. godine.

-Edukacija učenika i profesora obuhvata dvije oblasti, Latte Art – tehniku ukrašavanja kafe kao nadogradnju barističkih vještina i kreativnosti i Koktel miksologiju – sa akcentom na savremene trendove u koktel miksologiji, zdrava pića i metode garniranja. Osnovni cilj projekta i manifestacije “Škola Bar Fest” je unapređenje kvaliteta obrazovanja, promocije škola i zanimanja, te stvaranja uslova za adekvatno osposobljavanje profesora ali i učenika koji bi po završetku obrazovanja, nakon kratkog uvodenje u radni proces, samostalno mogli izvršavati zadatke uobičajene za različita područja djelovanja zadanoga zanimanja – rekla je Milena Gnjatović Simatović iz agencije PREDA-PD, vođa projekta.

Ona je dodala da je glavni predavač Nebojša Lazarević iz Bar Akademije, a da su na edukaciji prisutni učenici i profesori iz sedam Ugostiteljskih škola Republike Srpske.

“Škola Bar Fest”predstavlja i svojevrsnu potvrdu da je osoba koja će završiti obrazovni proces, odnosno koja je stekla adekvatna znanja i vještine, te da je već u toku srednjoškolskog obrazovanja osposobljena da samostalno djeluje u svom području rada.

Prva dva dana na rasporedu su predavanja i praktičan rad, dok će se u četvrtak učenici takmičiti u dvije kategorije, barista (ocjenjuje se tehnika, kvalitet napitka i izgled) i barmen (ocjenjuje se tehnika, orginalnost, izgled, garnish, ukus/gastronomija, sveopšti utisak).

Obezbjeđene su i nagrade za najbolja tri tima, kao i za najbolje učenike iz obje kategorije.

Domaćin takmičarskog dijela je Ugostiteljsko-ekonomska škola Prijedor dok se edukacija i praktični dio održavaju u hotelu “Prijedor”.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com