U prijedorskoj “Toplani” privode se kraju pripreme za novu sezonu grijanja. Već drugu godinu zaredom veliki broj Prijedorčana koji koristi usluge novog pogona gradske “Toplane”, umjesto na mazut, grije se na novi energent, biomasu. Građani su većinom zadovoljni kvalitetom grijanja.

Prema riječima direktora prijedorske “Toplane” Zorana Kneževića, tokom perioda grijanja na mazut akumulirani su veliki gubici, zbog čega je bilo potrebno pronaći rješenje.

Iz tog razloga, na nedavno održanom zasjedanju SO Prijedora, većinom glasova odbornika usvojena je odluka o davanju garancije Grada “Toplani” za kreditno zaduženje u visini od osam miliona maraka na 15 godina, sa grejs periodom od šest godina.

– Grad će dati garanciju na kredit od četiri miliona maraka, a preostala četiri miliona biće obezbjeđena uz zalog opreme i imovine “Toplane”, kroz hipoteku. Refinansiranjem na duži period, smanjivanjem anuiteta prema bankama, mi ćemo taj oslobođeni novac usmjeriti za nabavku energenta i omogućiti neometan rad “Toplane” u narednom periodu – kaže Knežević.

Cijena

Zbog trenutne ekonomske situacije u “Toplani” i otplate dugova, u Prijedoru nije bilo moguće umanjiti cijenu grijanja, ističu u “Toplani”. Prijedorska “Toplana” na mreži ima više od pet hiljada korisnika.

Novosti.rs