Komunalna policija iz Prijedora upozorava građane da će plaćati kazne za paljenje otpada u iznosu od 500 KM, jer zagađuju okolinu i ugrožavaju bezbjednost ljudi.

Budući da su septembarski dani bez padavina mnogi su odlučili da ih iskoriste i očiste svoja imanja. Prijedorčanka koja živi u gradskom naselju Pećani kaže za Srpskainfo da je zbog neugodnog mirisa i dima, prošlih dana u popodnevnim satima, morala zatvarati prozore stana.

Isto kaže i mještanka prigradskog naselja Čirkin Polje.

– Svaku veče, neko nešto pali, pa obavezno moramo zatvarati prozore. Ne znamo zašto to rade, kada radnici Komunalnog preduzeća svake sedmice odvoze sve što im se pripremi za otpad – priča ona.

Iz Odjeljenja prijedorske Komunalne policije kažu da su u prošle dvije godine upozoravali građane, koji pale otpad i nalagali im da odmah ugase vatru. Međutim, od ove godine su počeli izdavati i prekršajne naloge.

– U mjesecu septembru komunalna policija je intervenisala u tri slučaja, gdje je na licu mjesta naložila da se vatra ugasi što je i učinjeno odmah, dok prekršajne naloge nismo podnosili. Radilo se o osobama starije životne dobi, o maloj količini otpada korova i njihovoj neupućenosti da su te pojave zabranjene – objašnjava Darko Avramov, šef Odjeljenja.

Dodaje da komunalni policajci u posljednje vrijeme manje intervenišu na užem području grada.

– Građani znaju da su ove pojave kažnjive, tako da otpad bacaju u kontejnere ili kante za smeće, dok se i dalje dešavaju pojedinačni slučajevi gdje, po svakoj prijavi građana, odmah intervenišemo – kaže Avramov.

Navodi da prijave o paljenju, dobijaju iz gradskih i prigradskih naselja, dok iz sela prijave dobijaju rijeđe, te da je to pretežno zbog lošeg komšijskog odnosa, a ne zbog opasnosti od širenja otpada. Objašnjava da se u većini slučajeva radi o paljenju korova i otpada živog rastinja.

– U pojedinačnim slučajevima dešava se paljenje kabastog otpada, kao što je namještaj i drugo, a kao najgora pojava je paljenje guma na divljim deponijama kako bi počinioci iz njih mogli iskoristiti žice koje prodaju kao otpadno željezo – priča on.

Avramov ističe da bi kazne za paljenje otpada trebalo da budu veće i da iznose najmanje 500 KM kako bi građani odustali od paljenja otpada.

– Sankcije za paljenje vatre na otvorenom prostoru su propisane odlukom o komunalnom redu i beznačajne su, jer iznose 50 KM, a za štetu koja može nastati neodgovornim ponašanjem pojedinaca ili iznenadnim vremenskim uslovima – kaže on.

Apeluje na mještane gradskih i prigradskih naselja da otpad od korova i rastinja ostave na mjesta za odvoz otpada.

– Ukoliko nema organizovanog odvoženja otpada sa tog područja, građani treba da ostave otpad na mjestima gdje im ne smeta. On će do iduće godine nestati, odnosno pretvoriće se u prirodno đubrivo, dok orezane grane građani mogu koristiti u pećima na čvrsto gorivo – smatra Avramov.

Rade vikendom i praznicima

Avramov poziva građane da anonimno prijave sve pojave paljevine, ali i odlaganja otpada, životinjskih organa i bacanja uginulih životinja, na broj telefona 052/216-988. Komunalni policajci, radnim danima rade od 07.30 do 23 časa, a vikendom i državnim praznicima do 15.30 časova.

EuroBlic-srpskainfo.com