Uskoro će biti raspisan tender za izgradnju puta od Moštanice do Mrakovice, čija je vrijednost 12 miliona maraka, najavio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik. Šumski, teško prohodan put, već naredne godine, biće poveznica dvije najljepše potkozarske turističke destinacije.

Mještani Moštanice decenijama čekaju put ka Nacionalnom parku i Kozari. Kažu, za njih je to brži i jednostavniji način da dođu do Kozare.

“Ovaj bi put otvorio prolaz za Mrakovicu, i nama i ostalima koji dolaze tu i posjećuju prolaze”, kaže Ljuban Grahovac iz Moštanice kod Kozarske Dubice.

Put koji će biti izgrađen od Moštanice do Nacionalnog parka Kozara doprinijeće razvoju turističke ponude.

“Povezivanjem Dubice i Gradiške sa Nacionalnim parkom, sigurno je da će to mnogo značiti za Nacionalni park, jer će turisti koji dolaze iz ovog djela iz Gradiške i Dubice mnogo lakše doći u sam Nacionalni park”, ističe direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević.

Vrijednost ove investicije je 12 miliona maraka. Završeni su i tenderi, projekti, ali i građevinske dozvole za projekat.

“Najbitnije je to da su sredstva obezbijeđena u direkciji za puteve, odnosno preko Vlade Republike Srpske, i konačno će taj kraj biti spojen sa Moštanicom. To ima mnogo značaja, i za turizam i za poljoprivredu i spajanje dva grada Kozarske Dubice i Prijedorske regije”, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ističe da vjeruje da će u narednih četrdesetak dana koliko predviđa zakonski okvir za procedure, biti izabran izvođač i da će imati ozbiljne radove.

Izgradnja puta Moštanica – Kozara trebalo bi da bude završena u narednih godinu dana.

RTRS