U organizaciji Koalicije Prva tolerancija Prijedor, predstavnici 12 političkih partija potpisali su danas u Prijedoru Sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa za političke kandidate na Opštim izborima 2018. godine.

Ovaj dokument nije obavezan niti obavezujući, nego predstavlja dobru volju političkih subjekata da njegove odredbe poštuju tokom kampanje.

Sporazumom su se potpisnici saglasili da će se pridržavati svih zakona i standarda koji regulišu izborni proces, da će poštovati pravo birača da slobodno glasaju u skladu sa svojim uvjerenjima i uzdržavati se od upotrebe bilo kakvog pritiska koji mogu da utiču na izbor birača, te da će koristiti činjenične dokaze u prilog svojim argumentima i uzdržavati se od klevetanja drugih kandidata ili korištenja informacija koja se tiču privatnog ili porodičnog života.

Takođe će izbjegavati iskorištavanje svog položaja u javnom, privatnom ili neprofitnom sektoru kako bi se vršio pritisak na birače ili ilegalno koristili sredstva za podršku svoje kampanje, izbjegavati korištenje retorike mržnje ili predrasuda na osnovu rase, spola, vjere, nacionalnosti ili političkih uvjerenja i brinuti se da sve aktivnosti kandidata tokom kampanje slijede ove principe odnosno osuditi sve poteze tokom kampanje koji krše ova načela.

Poštivanje Sporazuma je predviđeno da se prati od strane civilnog društva i medija, kao i građana te političkih subjekata.

Koalicija Prva tolerancija Prijedor jedina je u Bosni i Hercegovini koja je u svojoj lokalnoj zajednici organizovala potpisivanje dokumenta o poštivanju izbornog etičkog kodeksa za političke candidate na Opštim izborima 2018. godine.

Sporazum su potpisali predstavnici Demokratskog narodnog saveza, Narodnog demokratskog pokreta, Nezavisnog bloka, Partije demokratskog progresa, Pokreta demokratske akcije, Prve Srpske demokratske stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijalističke partije, Srpske demokratske stranke, Stranke demokratske akcije, Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Ujedinjene Srpske.

Podsjećamo, Sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa za političke kandidate na lokalnim izborima 2016. godine u Prijedoru su potpisali predstavnici 11 političkih partija.

Koalicija Prva tolerancija Prijedor, osnovana uz podršku OEBS-a u BiH, je koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca iz Prijedora, nastala njihovim dobrovoljnim pristupanjem. Cilj Koalicije je unapređenje bezbjednosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici, kroz pružanje podrške pojedincima,grupama građana i udruženjima, koji žele svoju lokalnu zajednicu učiniti boljim mjestom za život svih njenih građana bez obzira na njihovu rasnu,nacionalnu ili etničku pripadnost, jezik, vjerska uvjerenja, pol, seksualnu orijentaciju, zdravstveni status ili rodni identitet.

Članovi su: UŽ Donja Puharska, UŽ Rudarka Ljubija, UŽ Nada, UG Berek, UG Familija, OHU Čisto srce, Udruženje Neven, Green Team Novi Grad, Nusreta Sivac, Prim Dr Azra Pašalić, Aleksandar Drakulić, Crveni krst Prijedor i KUD Osman Džafić.

Koalicija Prva tolerancija Prijedor se zahvaljuje svim političkim partijama koje su poslale svoje predstavnike na potpisivanje Sporazuma o poštivanju izbornog etičkog kodeksa za političke kandidate na Opštim izborima 2018. godine.

Koalicija Prva tolerancija Prijedor