urucenje peticije (2)Roditelji ubijene prijedorske djece danas su gradskim vlastima uručili peticiju sa zahtjevom da se u centru Prijedora podigne spomen-obilježje za ubijenu djecu.

Očekuju da će gradske vlasti pozitivno odgovoriti na ovaj zahtjev, jer se radi o djeci svih nacionalnosti, koja su ubijena tokom rata u Prijedoru.

Predstavnik roditelja ubijene djece Fikret Bačić kazao je u izjavi novinarima da su djeca ubijena tokom tzv.akcije „čišćenja“.

-Nijedno dijete nije ubijeno u logoru, već ispred kuća i naselja gdje su vojnici vršili “čišćenje” i protjerivanje građana bošnjačke nacionalnosti – rekao je Bačić.

Na spomeniku, koji bi bio podignut u užem gradskom jezgru, kako smatra, treba da stoje imena i godišta ubijene djece, među kojima ima i beba.

-Očekujem da će Skupština grada Prijedora imati sluha za ovu inicijativu, jer nema argumenata za protiv. To su bila samo djeca, od beba, pa do 17 godina, koji nisu znala ni šta je puška ni politika. Svaki čovjek je, kada tako razmišlja, svjestan da inicijativu za podizanje spomen-obilježja treba odobriti – rekao je Bačić ističući da taj spomenik treba da bude poruka da u budućnosti niko ne dira ničiju djecu.

urucenje peticije (1)Predsjednik Skupštine Grada Sead Jakupović podržava ovu inicijativu, te naglašava da u cijeloj BiH mora biti omogućeno da se postave obilježja stradalim.

Vjeruje da će se, u skladu sa svim procedurama, provesti i ovaj zahtjev roditelja ubijene prijedorske djece.

Jakupović je dodao da saosjeća sa žrtvama.

Želi i da dođe do sinergije između nevladinih organizacija i predstavnika bošnjačkih partija u gradskoj vlasti u Prijedoru, a kako bi došlo do konsenzusa za formiranje odbora za memorijalizaciju.

Jakupović je podsjetio i da su svi odbornici u tom gradu podržali odluku o promjeni grba Grada Prijedora, što je jedan veliki korak naprijed u “otopljavanju” odnosa u tom gradu među njegovim građanima.

Predstavnik roditelja ubijene djece Fikret Bačić je još podsjetio da je peticiju tokom 2014.godine potpisalo 1175 građana Prijedora, a podršku je dalo još 242 ljudi iz drugih mjesta.

S tolikim brojem potpisa peticija ispunjava uslove propisane u članu 49. Statuta Grada za donošenje potrebnih akata iz nadležnosti organa Grada o izgradnji spomenika ubijenoj djeci.

Vlasti u Prijedoru bi trebale ovu inicijativu da pridruže projektu ”Prijedorčanin” kojim se, kako ističu, brišu bilo kakve razlike i podjele među stanovnicima Prijedora.

Roditelji ubijene djece i potpisnici peticije su postavili zahtjev da se izgradnja spomen-obilježja finansira kroz budžet Grada na način kako su finansirani svi spomenici podignuti poginulim srpskim borcima.