srednjoskolsko obrazovanje-ugovori-praksaMašinska škola Prijedor i osam članica Udruženja drvoprerađivača „DRVO-PD“ iz Prijedora potpisali su danas u ovom gradu ugovore kojima učenicima koji pohađaju smjer tehničar za obradu drveta omogućava da obavljaju praksu u tim preduzećima.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić rekla je da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržalo ovu inicjativu, zajedno sa gradom Prijedorom i Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ kako bi se izmjenom nastavnog plana i programa omogućila veća zastupljenost praktične nastave.

„Prema Zakonu o srednjem obrazovanju imamo mogućnost da modularno, u obimo do 30 odsto, izmijenimo nastavni plan i program. Takođe smo podržali inicijativu da se u potpunosti izmijeni nastavni plan i program za ovo zanimanje jer postoji potreba za uvođenjem novih predmeta, poput hemije, ali i za što više praktične nastave, naročito za treći i četvrti razred“, kazala je Kocić-Ćućić novinarima u Prijedoru.

Ona je podsjetila da su kao praktična nastava do sada postojale vježbe u trima predmetima, što svakako nije bilo dovoljno, i da je zato Ministarstvo spremno svaku potrebu koju škole iskažu pretvoriti u novi nastavni plan i program.

„Svako novo vrijeme zahtijeva novi nastavni plan i program i prilagođavanje savremenim potrebama tržišta rada i lokalne zajednice, a Prijedor je odgovrio svim izazovima koje društvo daje srednjinm školama“, ocijenila je Kocić-Ćućić.

Predsjednik Upravnog odbora Klastera „DRVO-PD“ Ratko Macanović rekao je da je ova inicijativa pokrenuta prije nekoliko godina i da će njenom realizacijom budući tehničari za obradu drvete osim prakse u učionicama u prvom i drugom razredu, kad se uglavnom radi ručna obrada drveta, sada imati u praksu u radionicama u 3. i 4. razredu.

„Mi dobijamo sigurnog i obučenog radnika spremnog da radi na desetinama različitih mašina. Tokom prakse proći će kompletnu obuku na mehanizaciji od primarne prerade drveta do finalizacije, gdje mogu da zavole taj posao. Imaće mogućnost da se nastave školovati, da pokrenu vlastiti biznis ili da se zaposle u našim pogonima“, kazao je Macanović.

Ovim pilot projektom omogućeno je đacima korišćenje kapaciteta privatnog sektora – profesionalne industrijske opreme, alata i infrastrukture za potrebe pohađanja praktične nastave.

Mašinska škola Prijedor ima dva odjeljenja sa po 30 đaka koji se školuju za zanimanje tehničar za obradu drveta.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com