kozara-skijanjeZima nam je kalendarski sve bliže i vrijeme je za planiranje odlaska na zimovanje. Naravno, to važi za one koji imaju finansijske mogućnosti za tako nešto.

Za odlazak na zimovanje, u recimo Austriju ili neku drugu nama najbližu evropsku destinaciju potrebno je izdvojiti oko 1000 maraka po osobi. Prosječna plata u Srpskoj, prema zvaničnim podacima, iznosi 830 maraka. Međutim, činjenica da se u našoj zemlji smatra srećnim onaj ko ima posao, iako većina onih koji rade prima minimalnu platu u iznosu od svega 370 maraka. Tako je zimivanje luksuz koji samo rijetki u Srpskoj sebi mogu priuštiti. Većina o tome samo sanja.

– Ja lično ne idem, ali ima mladih koji idu. Ima ljudi koji imaju dobre plate, pa im to nije luksuz, dok oni sa prosječnim platama teže sebi mogu to priuštiti, kaže jedan od Prijedorčana.

U većini turističkih agencija u Prijedoru kažu da još nemaju spremne ponude za zimovanje, jer je i potražnja mala. Prijedorčani se uglavnom raspituju za dvodnevna ili trodnevna novogodišnja putovanja, dok je Zlatibor najtraženija, ali i najpovoljnija zimska turistička destinacija.

-Od ponuda su aktuelni agenti u Austriji i novogodišnja putovanja. Novogodišnja putovanja su na dva ili tri noćenja. Od zimovanja imamo ponudu na Zlatibor za djecu 350 maraka za sedam dana, a za odrasle 425 maraka. Može se plaćati i u ratama, rekao je Duško Vučen iz Turističke agencije “Marchello travel”.

U Udruženju za zaštitu potrošača “DON” tvrde da je sve manje građana koji imaju novca za zimovanje. Kriza je uzela maha, pa su rijetki i oni koji sebi mogu priuštiti ljetovanje, koje je znatno jeftinije.

– Činjenica je da većina građana u Srpskoj nema novca za zimovanje, jer se to smatra posebnim luksuzom. To je privilegija za samo mali broj građana. Prosječna plata je 830 maraka što je iluzorna slika, jer većina naših građana ima minimalnu platu, kazao je Zoran Petoš, iz Udruženja potrošača “DON”.

Nije rijetkost ni da oni koji ipak ne žele da se odreknu odmora na nekoj od egzotičnih zimskih destinacija dižu kredite ili pozajmice. Onima koji ne žele da se zadužuju, a nemaju novca za zimovanje, ne preostaje ništa drugo nego da u zimskim čarolijama uživaju u toplim domovma ili posjete neku od obližnjih planina.

ELTA TV