avaz-zlostavljanje otkriveno na facebookuSudija za prethodni postupak Okružnog suda iz Banje Luke prihvatio je prijedlog Tužilaštva o mjeri pritvora protiv R. D. (56) iz Prijedora, koji se tereti za spolno nasilje i pokušaj silovanja svoje dvije kćerke. Vijest je potvrdila Jelena Marković, saradnik portparol Okružnog suda iz Banje Luke. Dodala je da će osumnjičeni u pritvoru provesti naredni mjesec.

Dala izjavu

Inače, mjera pritvora zatražena je zbog bojazni da bi 56-godišnjak utjecajem na svjedoke i skrivanjem dokaza mogao ometati krivični postupak, kao i zbog postojanja naročitih okolnosti u kojima bi mogao ponoviti krivično djelo. Smatralo se i da bi njegovo puštanje na slobodu moglo rezultirati narušavanjem javnog reda i mira.

Podsjećamo, R. D. je uhapšen u srijedu u večernjim satima. Iz policije je u četvrtak kratko pojašnjeno da je hapšenje uslijedilo na osnovu operativnih informacija. Ipak, saznajemo da su se 17-godišnja i 24-godišnja kćerka često preko društvene mreže Facebook žalile jedna drugoj na oca, koji ih je godinama seksualno zlostavljao.

Majka: Starija kćerka nikad nije govorila o tome

Poruke je pročitala prijateljica starije kćerke iz Novog Sada, nakon čega se klupko počelo odmotavati, a slučaj je prijavljen policiji, koja je napasnika i uhapsila.

Stravičnu priču o zlostavljanju u policiji je, uz majku i radnike Centra za socijalni rad iz Prijedora, ispričala mlađa kćerka, koja će, najvjerovatnije, biti zbrinuta na sigurno mjesto, moguće izvan Prijedora. Priču o pokušaju silovanja potvrdila je i starija kćerka, koja se prije tri godine udala i zasnovala svoju porodicu.

Majka M. S. (54), koja je sa R. D. u nevjenčanom braku provela punih 27 godina, tvrdi da starija kćerka nikada nije govorila o tome da je otac seksualno zlostavlja i u pijanom stanju pipa po dojkama i genitalijama.

Prošle pakao

– Šutjela je o tome – kaže majka te tvrdi da nije znala da je njena starija kćerka bila izložena seksualnom zlostavljanju punih sedam godina, od 2004. do 2011.

Prema navodima iz Tužilaštva, R. D. počeo je seksualno zlostavljati mlađu kćerku kada je imala samo osam godina, a pakao kroz koji je prošla, nastavio se sve do 18. novembra, kada je napasnik uhapšen.
Dnevni avaz