Nakon šest godina borbe napravljen je korak bliže ka izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora, rekao je za Faktor Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora.

Podsjeća da je u Prijedoru održan prošireni sastanak na kojem su bili predstavnici nekoliko fondacija, italijanskog Grada Trento, koji je pobratim Prijedora, te gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Zaključeno je kako je potrebno u Prijedoru izgraditi spomenik ubijenoj djeci Drugog svjetskog rata, što je odranije prijedlog Đakovića, ali na tom sastanku je ponovljen zahtjev o izgradnji spomenika djeci Prijedora koja su ubijena u periodu 1992 – 1995 godina, sa njihovim imenima i prezimenima i godinom starosti u trenutku kada su ubijena.

Razgovor o lokaciji kompleksa, izgledu

Podsjećamo, u Prijedoru je ubijeno 102 djece. Najmlađe je bilo beba od tri mjeseca, a najstariji su imali 17 godina kada su ubijeni.

– Ponovni sastanak trebalo bi da se održi krajem novembra ili početkom decembra. Ostavljeno je vremena Đakoviću da o zaključcima sa sastanka razgovara sa šefovima klubova odbornika u Skupštini Prijedora. Imaće vremena da to obavi. Nakon toga bismo mogli razgovarati o lokaciji kompleksa spomenika i izgledu – govori nam Bačić.

Naglašava kako roditelji ubijene djece ostaju pri svome stavu da na spomeniku stoje imena i prezimena ubijene djece i godine starosti kada su ubijena.

– Neka se pravi spomenik ubijenoj djeci Drugog svjetskog rata u Prijedoru, mi nemamo ništa protiv takve ideje, ali naš stav je jasan da spomenik ubijenoj djeci Prijedora mora biti sa njihovim imenima. Posljednji sastanak koji je početkom jula održan u Prijedoru predstavlja korak bliže izgradnji spomenika. Nadamo se pozitivnom ishodu razgovora Đakovića sa odbornicima klubova u Skupštini Prijedora. Ne želimo nikakvu politizaciju i zato smo dali rok da se sve iskristališe do novembra. Smatramo da je vremena dovoljno – rekao nam je Bačić.

Faktor.ba