Više od 20 biciklista iz Slovenije učestvovalo je na trećoj po redu manifestaciji “Kilometri prijateljstva”. Goste iz Evropske unije dočekali su članovi Udruženja građana (UG) “DON” iz Prijedora koje je 2016. godine pokrenulo cijelu priču.

“Već treću godinu zaredom održava se predivna kulturna, turistička, sportska, privredna manifestacija. Na početku možda i simboličan ali možda sada već onako pravi naziv jer ova ekipa iz Slovenije preveze 300 kilometara na biciklima da bi bili naši gosti u Prijedoru. Ovo je jedan vikend u njihovom kalendaru koji je posvećen Bosni i Hercegovini, gradu Prijedoru i planini Kozari”, kaže Murisa Marić, izvršna direktorica UG “DON” Prijedor.

Drugi dan boravka rezervisan je za vožnju na Kozaru, zajedno sa domaćim biciklistima, te jedno cjelodnevno druženje uz domaću hranu i proizvode koji se nude gostima na krajiškoj ljepotici.

“Ima tu i sastanaka koji se redovno održavaju sa predstavnicima Turističke organizacije grada Prijedora, Nacionalnog parka ‘Kozara’ i Agencijom PREDA-PD. Nadamo se da će sve ovo prerasti u jedan puno veći događaj iz razloga povezivanja privrednika, turističkih organizacija i slično. Većina naših gostiju su zaposleni ljudi, imaju svoje firme ili su na rukovodećim mjestima, a ljubitelji su biciklizma i članovi su kluba Bambi”, ističe Marićeva.

Ona dodaje da svi vole biciklizam jer klub ima više od 600 članova, a imaju i takmičarsku grupu, kao i prvake Slovenije u svojim redovima.

“Ovo je dobra prilika da se promoviše biciklizam u našem gradu i članovi BK ‘Kozara’ koji su ih i ovoga puta dočekali u Kostajnici i odatle stigli sa njima do Prijedora. Mnogi naši sugrađani su ih vidjeli, mnogi su se usput pitali o čemu se radi, a mi smo ponosni da ova ekipa sarađuje s nama i da bude naš gost”, kaže Marićeva.

Ističe da je lani započeta priča o privrednoj saradnji, koja za sada nije urodilo plodom.

“Možda je u pitanju inertnost ljudi iz našeg grada. Nadam se da ćemo to popraviti i da će biti konkretnije saradnje jer su oni zaista otvoreni za tako nešto. Prošle godine je sa njima bio čak i župan opštine Šentjur pa se nadamo da će ova priča uskoro krenuti i nekim drugim tokom”, dodaje Murisa Marić.

Slovence je na ovom putu predvodio Aleš Kalan, predsjednik Športnog društva “BAM.Bi” Trboje-Kranj.

“Došli smo ovdje već treći put, to je postalo tradicionalno. Ovdje se uvijek dobro provedemo, pa zato opet dolazimo. Od mjesta Trboje kod Kranja do Prijedora je više od 300 kilometara i to je velika cifra za bilo kojeg biciklista“, kaže Kalan.

Dodaje da je Športsko društvo “Bambi” u suštini je društvo za druženje.

“Mi se volimo družiti, veseliti, ovo nam je veliki hobi i ozbiljno se pripremamo za dolazak ovdje jer nije tako jednostavno na dva kotača stići do Prijedora. Treba imati cilj i motivaciju uz neizbježan rad. Nama puno znači ne samo što smo ovdje dobro primljeni, već zbog toga što je Prijedor grad koji ima srce, koji je nama ušao u srce i rado se tu vraćamo. Bicikl je jedno sredstvo koje dopušta slobodu. Kod nas u Sloveniji su sada svi na biciklima i mislim da je to budućnost, jer čovjek može da se bavi sportom, ali i da uživa”, ističe Kalan.

Naglašava da je dan dolaska, petak, za sve Slovence bio veoma emotivan dan jer je njihov sunarodnik Primož Roglič pokorio cijeli svijet.

“Pobijedio je veoma tešku etapu na Tour de Franceu, najvećoj biciklističkoj trci na svijetu. Veoma smo ponosni i sretni na taj rezultat, što nam je dalo dodatnu snagu da stignemo ovdje. Moram reći da je od mog prvog dolaska u Prijedoru mnogo napravljeno. Gradi se uvijek nešto i grad napreduje što me veoma raduje”, sumira utiske Kalan.

Dodaje da prate rad BK “Kozara” i razvoj biciklističkog sporta, a naročito uspjehe mladog Prijedorčanina Siniše Lukića.

“Mi smo razgovarali o mogućnosti da se naprave biciklističke staze na Kozari, da se o tome napravi jedan zajednički projekat. U Sloveniji je praksa da se po ovakvim predjelima prave staze za brdski biciklizam, što bi se moglo uraditi ovdje. Tu imamo iskustva i tu možemo najviše napraviti”, naglašava predsjednik “Bambija”.

Na kraju ističe da je već šesti put u Prijedoru i da najviše voli atmosferu, ljude i veselje koje oni imaju te za kraj poručuje: “Nemojte se nikad prestati veseliti. Mi dolazimo kod vas jer se znate veseliti, što kod nas nije baš tako”.

“Još jedan nezaboravan vikend”, zajednički je utisak i domaćina i gostiju.

Iako o tome nisu direktno govorili, utisak je da kod naših sagovornika postoji veliki žal što se odlična saradnja “DON-a” i “Bambija” u protekle tri godine nije odrazila i na neka druga polja i zašto nema privredne, turističke, kulturne ili sportske saradnje osim one koju njeguju dva udruženja. Zašto Prijedor ne iskoristi upravo ono što je istakao predsjednik “Bambija” – ljude koji ovdje žive i koji imaju mnogo šta za ponuditi.

Zamisli.ba