Vlada Republike Srpske pomoći će svim poljoprivrednim proizvođačima iz Banjaluke i Prijedora koji su pretrpjeli velike štete u nedavnom olujnom nevremenu praćenim gradom, poručio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

U ovom trenutku, poručio je resorni ministar teško je govoriti o procentima štete, koju će utvrditi komisije koje su već formirane u Prijedoru i Banjaluci.

Mirjanić, koji je danas obišao poljoprivredne proizvođače u Banjaluci i Prijedoru, a koji su nedavno pretrpjeli štetu od grada, rekao da su na ovom području vidljive velike značajne štete na usjevima.

“Nemoguće ih je sada procijeniti, ali komisije će to utvrditi. U zavisnosti od toga kolike su, Vlada i nadležne institucije će razmotriti i odrediti se prema tome. U svakom slučaju pružićemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu”, rekao je Mirjanić u Verićima kod Banjaluke, gdje je posjetio imanje Vinke Savić.

On je naveo da je na uskom dijelu ovog područja postojala situacija elementarne nepogode, iako je postojao efikasan sistem djelovanja kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

“Moramo sagledati štete, vijeti kako pomoći tom stanovništvu, a prije svega poljoprivrednicima koji od toga žive. Kada je riječ o poljoprivrednicima sa područja Banjaluke komisije su već na terenu i procjenjuju štetu, sabraćemo to i štete koje su bile na dijelovima drugih opština i gradova, i Vlada će zauzeti o tome aktivan stav”, rekao je Mirjanić.

Vinka Savić iz Verića kod Banjaluke je rekla da se dogodila velika katastrofa i da su stradali usjevi, bašte, voćnjaci i objekti.

“Štetu procijeniti ne mogu. Pošto hranim stoku, ja samo u sjetvu kukuruza uložim negdje 30.000 do 40.000 KM, a gdje je ostalo”, rekla je Savićeva.

Ova stanovnica Verića, koja u tom mjestu ima farmu sa 75 goveda, izrazila je zadovoljstvo zbog obećanja reosornog ministra da će joj dati podršku.

Mirjanić je danas posjetio i voćara Milu Grujičića iz Verića koji je pretrpio veliku štetu na 10.000 sadnica jabuke i šljive, te mu obećao pomoć.

Resorni ministar nakon Verića obišao je i voćnjake u prijedorskom selu Babići pod Kozarom, gdje su ga voćari upoznali o šteti od subotnjeg nevremena koju su pretrpjeli i mjerama koje preduzimaju da bi se preostali rod voća spasio od totalnog propadanja.

On je dodao da je teško govoriti o procentima štete, koju će utvrditi komisije koje su već formirane u Prijedoru i Banjaluci.

“U ministarstvu narednih dana očekujemo te procjene šete, o čemu ćemo upoznati Vladu, koja će, siguran sam, zauzeti stav da se olakša ova situacija sa stanovišta gubitka dohotka poljoprivrednih proizvođača, koji od toga žive”, izjavio je Mirjanić.

On je dodao da se podsticaji za poljoprivredu redovno isplaćuju i da će svi poljoprivredni proizvođači biti isplaćeni u toku ove godine onako kako je to utvrđeno u budžetu i programima Vlade.

Voćar iz Babića Stanko Mršić, koji posjeduje oko dva hektara jabuke i kruške i oko pet dunuma jagode, izjavio je novinarima da oko 50 odsto roda leži na zemlji, a da se od ostatka na granama oko 30 odsto neće moći održati.

“Situacija je katastrofalna jer voćarima sva šljiva leži na zemlji, a kad se gleda finansijski, mi smo dovedeni na rub egzistencije, da ne kažem da smo psihički i fizički slomljeni”, rekao je Mršić.

Dragomir Vujković iz Babića koji ima voćnjak od nepuna dva hektara jabuke i šljive izjavio da je šljiva stradala 90 odsto i da na stablima nema više plodova.

“Po mojoj procjeni, oko 80 odsto plodova koja su ostali na jabuci je udareno, a oko 35 odsto je oboreno na zemlju i ostaje nešto cijelih plodova na kojima smo izvršili tretman da ne dođe do truleži, ali bojim se da ćemo imati preveliku trulež”, dodao je on.

Ministar Mirjanić je podjestio da ministarstvo redovno isplaćuje podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, da sredstava ima koliko je i planirano, te izrazio uvjerenje da će svim poljoprivrednicima podsticaji biti isplaćeni tokom ove godine.

RTRS