Nedostatak kupaca i prodavaca, te dotrajalost objekta u centru Prijedora, problemi su za koje rukovodstvo “Gradske tržnice” u Prijedoru ne nudi rješenje.

Direktor ovog Javnog komunalnog preduzeća Darko Zgonjanin za Srpskainfo kaže da prijedorska “Tržnica” snosi posljedice male kupovne moći potrošača, kao i masovnog odlaska stanovnika u inostranstvo.

– Radno sposobno stanovništvo iseljava, a ostaju samo penzioneri za koje je luskuz kupovina voća. Problem je što grad napuštaju i proizvođači proizvoda iz plastenika. Dovoljno je reći da u junu ove godine, u odnosu na jun prošle godine, imamo 2.000 KM manje pazara, odnosno 500 je manje dnevnih zakupnina – ističe Zgonjanin.

Tvrdi da su na pijačnim tezgama domaći proizvodi, ali da potrošači ne mare mnogo za to.

– Kupci radije idu u tržne centre, jer im je tamo zimi toplije, a ljeti hladnije. Međutim šta tamo kupuju nije moj problem, već problem inspekcije – kaže Zgonjanin.

Dodaje da zbog svega toga zakup tezgi u objektu u Gradu iznosi oko 50 odsto, osim petkom kada je inače pijačni dan, te ona bude i do 90 odsto. Navodi da je situacija još dramatičnija u novom objektu u naselju “Pećani”.

– Prošle godine zatvorili smo nadstrešnicu pijace na “Pećanima”, jer su se prodavci žalili na hladnoću zimi i vrućinu ljeti, ali sada je tamo oko 30 odsto tezgi zakupljeno. Zašto je to tako ne znamo. Tražio sam da interveniše i gradska uprava – objašnjava on.

I dok je u izgradnju novog objekta pijace na “Pećanima” grad Prijedor uložio oko 3,5 miliona KM, u stari objekat “Tržnice” koja je izgrađena prije skoro 40 godina u centru, nije ništa ulagano.

– Objekat tržnice se neadekvatno održava, krov je propao iznad prodajnog prostora i na više mjesta prokišnjava. U ljetnjim mjesecima su ogromne vrućine, jer nema krovne izolacije, te se javlja problem održavanja namirnica u svježem i higijensko – zdravstveno ispravnom stanju – navedeno je u izvještaju o prošlogodišnjem radu “Gradske tržnice”, koji su nedavno usvojili odbornici u Skupštini grada Prijedora.

Dodaju da su zimi velike hladnoće, jer tržnica u centru nema vrata, pa prodavci odustaju od zakupa prostora u najhladnijim mjesecima.

U Gradskoj upravi rješenje vide u postavljanju izolacionih pokrovnih panela i senzorskih vrata. U izvještaju ističu da je veliki problem i nepodnošljiva saobraćajna gužva sa gornje strane tržnice.

Međutim, Zgonjanin kaže da samo jedan taksi prevoznik ima oko 30 vozila koja parkira oko zgrade “Tržnice”, te apeluje na komunalne policajce i parking servis da pooštre kontrole i olakšaju prilaz kupcima.

– Zbog dotrajalih stubova ulične rasvjete i njihovog malog broja, veća površina tržnice je u mraku, a kako nije fizički ograđena, nepoznate osobe noću se skupljaju i uništavaju objekat – navedeno je u izveštaju.

Dodaju da bi se učestalim kontrolama policijskih službenika, spriječila okupljanja u noćnim satima i šteta na imovini “Tržnice”.

U prošloj godini cijeli poslovni prostor “Gradske tržnice” bio je popunjen sa oko 42 odsto. Prije sedam godina izgrađena je i “Mješovita pijaca” u naselju Urije. U nju je lokalna uprava uložila oko 130.000 KM. Međutim, ona nikada nije zaživjela, iako su tezge prodavcima nuđene bez naknada.

U prošloj godini ostavrena dobit

“Gradska tržnica” u Prijedoru, koja u svom sastavu ima “Zelenu pijacu” u centru grada i mješovitu pijacu “Pećani”, ipak je u prošloj godini ostvarila oko 13.000 KM dobiti. I pored pozitivnog poslovanja u 2017. godini, “Tržnica” ima problem u održavanju likvidnosti, zbog ogromnih gubitaka iz prethodnih godina i naslijeđenih obaveza prema dobavljačima, odnosno “Toplani”, te kreditnih obaveza prema banci i Poreskoj upravi – zaključeno je u izvještaju Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

EuroBlic-srpskainfo.com