masinska skola logoU sklopu projekta koji finansira EU, „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE, Mašinska škola Prijedor je tražila odobrenje za izvođenje novih programa obrazovanja odraslih. Nakon uvida u raspoložive kapacitete škole, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, odnosno Zavod za obrazovanje odraslih, je odobrilo provođenje novih programa.

Škola ima licencu za obrazovanje odraslih od 2011. godine za 9 zanimanja iz oblasti mašinstva i obrade metala, geologije, rudarstva i metalurgije, šumarstva i obrade drveta i saobraćaja, dok je ovim odobrenjem licenca proširena za još 5 zanimanja i jedan program osposobljavanja.

Trenutni programi za čije izvođenje škola posjeduje akreditaciju su: varilac, bravar, instalater, limar, vozač motornih vozila, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, rukovalac rudarskom mehanizacijom, automehaničar, stolar, mašinski tehničar, tehničar obrade drveta, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar željezničkog saobraćaja, rudarski tehničar. Pored pobrojanih programa za sticanje prvog zanimanja, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, škola je dobila i odobrenje za provođenje programa osposobljavanja za CNC operatera.

U narednom periodu škola će objaviti konkurs za upis polaznika za navedena zanimanja i program osposobljavanja dok će u toku trajanja konkursa organizovati info dane u cilju informisanja potencijalnih polaznika o prednostima i mogućnostima pohađanja jednog od akreditovanih programa.

Projekat „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE finansira EU, a provodi Agencija PREDA-PD sa partnerima – Mašinskom školom Prijedor, Poljoprivredno-prehrambenom školom Prijedor, Zavodom za zapošljavanje RS – filijala Prijedor, Područnom privrednom komorom Banja Luka – kancelarija Prijedor, Zanatsko-preduzetničkim udruženjem Prijedor i Klasterom drvoprerađivača „DRVO-PD“.

Ukupna vrijednost projekta „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE iznosi 116.042,91 EUR od čega Evropska unija finansira 81,18 % ili 94.202,03 EUR, dok preostali dio finansiraju partneri na projektu.

Obrazovanjeodraslih.net