Odbornici u Skupštini grada Prijedora na nedavnom zasjedanju iznijeli su primjedbe zbog smeća pored puteva na području grada, dok su se iz preduzeća „Komunalne usluge” naveli da su najveći prihod prošle godine ostvarili upravo odvozom otpada.

Naime, u izveštaju o radu preduzeća „Komunalne usluge“ iz Prijedora u prošloj godini navedeno je da su prošle godine ostvarili dobit od skoro 17.000 KM. Dok im je prihod bio od 4,3 miliona KM, ukupni troškovi dostigli su 4,2 miliona KM.

– Najveći prihod od 2,6 miliona KM ostvaren je od odvoza smeća. Zatim slijedi prihod od zajedničke komunalne potrošnje u iznosu od oko 812.000 KM te prihodi od pogrebnih usluga u iznosu od oko 172.000 KM – objašnjeno je u izveštaju ovog preduzeća, koji su odbornici usvojili na protekloj sednici lokalnog parlamenta.

Navedeno je i da u troškovima najviše novca potroše na neto zarade radnike od milion maraka, te da slijede ostale naknade.

– Procenat naplate usluga odvoza otpada kod domaćinstava je prošle godine ostao isti i bio je 86 odsto. Naplativost u zanatskom sektoru je porasla za četiri procenta i dostigla je 90 odsto, dok je kod društvenog sektora pala za dva procenta i bila je 94 odsto – navodi se u izvještaju, i ističu da nisu zadovoljni ovim visokim procentom naplate.

Međutim, odbornik SDA u Skupštini grada Ajdin Mešić rekao je da su iz „Komunalnih usluga”, kao jedan od većih problema u izvještaju naveli i ukupnu ekonomsku situaciju koja negativno utiče na stepen naplate, te da bi se iz tog razloga trebalo da se razmotriti i poskupljenja usluga odvoza smeća.

– Prošle godine glasali smo za povećanje cijena komunalnih usluga. Zanima me gdje je taj novac usmjeren i zašto je navedeno da postoji mogućnost za izvršenje korekcije cijena usluga, da li to znači da bi i ove godine trebalo povećati cijene. Ili iduće godine, jer pred izbore sigurno nećemo – zaključio je Mešić.

Odbornik SDS Radenko Stjepić istakao je se nešto mora učiniti sa otpadom, koji se nalazi uz magistralne i regionalne puteve.

– Primjetio sam da je pored puta, koji ide za Kozarsku Dubici i kojim preko Zagreba dolaze svi sa zapada, toliko smeća da je mene sramota kada tamo prođem. Ovo nije kritika komunalnog preduzeća, već apel da pokušamo da to riješimo, da kupimo više kontejnera i stavimo pored puteva – istakao je Stjepić. Dodao je da bi direktori škola trebalo da više uče djecu o pravilnom odlaganju smeća.

Na povećanje scijesti u očuvanju životne okline, apelovao je i prvi čovek Prijedora Milenko Đaković.

– Svi kažu, kazna je rješenje, ali vjerujte, većina ljudi kada dobije kaznu sve čini da nađe neku vezu i ne plati kaznu, ma kakva ta veza bila. Pozivam sve da zajedno sa svojom djecom, kao i radnici sa djecom u vrtićima, radimo na poboljšanju kulture življenja – istako je fradonačelnik.

U ovoj godini novi kontejneri i kante

Iz „Komunalnih usluga” navode da su prošle godine nabavili devet pocinčanih kontejnera, novi kamion za odvoz otpada i pušku za uspavljivanje životinja koju koristi higijeničarska služba.

Fond zaštite životne sredine RS, tokom ove godine finansiraće nabavku 45 kontejnera i 360 kanti za otpad, vrednosti 50.170 KM.

EuroBlic-srpskainfo.com