Realizacijom Plana i programa prevencije maloljetničke delinkvencije u toku 2017/2018 godine, na području Republike Srpske, policijski službenici Uprave za policijsku obuku i Policijske stanice Omarska, 12.04.2018. godine, u Domu kulture u Omarskoj, održali su edukaciju učenika o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža i njihovo društveno poželjno korištenje.

Tokom predavanja, učenicima je predočen pojam i osnovne karakteristike interneta. Istaknute su prednosti ali i nedostaci, te da prilikom korištenja moraju biti pažnjivi i oprezni.

Takođe su upoznati o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža, gdje im je predočeno poželjno i podrazumjevano ponašanje na internetu, kako da zaštite vlastite aktivnosti tokom korištenja društvenih mreža i način reagovanja na bezbjednosne incidente na društvenim mrežama.

Takođe im je ukazano na to, kako da prepoznaju razne oblike uznemiravanja te da nauče kako da u tim slučajevima reaguju.

Cilj edukacije jeste podizanje svijesti o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža, kao i mehanizmi vlastite virtualne egzistencije na internetu u cilju predupređivanja eventualnih negativnosti.

Predavanju je prisustvovalo oko 200 učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Omarske.

PU Prijedor