Na suđenju trojici bivših policajaca za ratni zločin počinjen u Prijedoru, svjedok Odbrane Darka Mrđe je kazao da ima saznanja da je optuženi 1992. godine spasio život njegovom bratu.

Mladen Adamović, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, prisjetio se da su on i optuženi Mrđa u ovaj vod došli u približno isto vrijeme, početkom maja 1992. godine. Naglasio je da je Mrđa imao isti status kao i svi ostali, te da, prema njegovom znanju, nije mogao nekome naređivati.

Adamović je rekao da je njegov brat bio u logoru Omarska i da je 6. augusta 1992. bio u konvoju kojim je prebačen na Manjaču. Pojasnio je da je njegov brat srpske nacionalnosti, ali da je bio uhapšen i zatvoren u logor. Zašto je uhapšen, svjedok je kazao da ne zna.

“Ispričao mi je šta mu se desilo. On je mišljenja da mu je Darko spasio život. I njemu i toj ekipi što je bila s njim”, rekao je svjedok kroz suze, dodavši da mu je brat kazao da je vidio optuženog u konvoju, kao i na Manjači, te da se osjećao sigurno kad ga je vidio.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je negirao da su u vodu dužili tamnoplave uniforme, pojasnivši da nisu tada imali jednoobrazne uniforme, nego je neko imao policijsko odijelo, a neko vojno.

Odbrani Radenka Marinovića svjedok je rekao da poznaje njihovog branjenika, koji je također bio pripadnik Interventnog voda, te da nije čuo da je on uradio nešto nasilno.

Optužnica tereti Darka Mrđu, Zorana Babića i Radenka Marinovića, bivše pripadnike Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS). Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Zaštićena svjedokinja S-12, koja je također iskaz dala u Mrđinu korist, navela je da je 20. jula 1992. godine u prijedorsko selo Bišćani došla srpska vojska i da su te prilike ubijeni njen muž i komšije. Neka tijela, kako je kazala, i sama je vidjela, a na predočenoj skici u sudnici je označila lokacije gdje je vidjela tijela, između ostalih, svog muža te Huse i Hazima Kadića.

Na pitanja Tužilaštva, S-12 je potvrdila da je tog dana vidjela pretučenog supruga, pored kojeg su stajale osobe u tamnoplavim uniformama.

Optuženi Mrđa se zahvalio svjedokinji i izrazio joj iskreno saučešće.

Suđenje će se nastaviti 27. aprila.

BIRN