U Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Ljubiji juče je obavljeno kolektivno krštenje mještana ovog mjesta kod Prijedora svih uzrasta. Svetu tajnu krštenja primilo je petnaest Ljubijanaca, a ovaj čin je najviše utiska ostavio na učenike ovdašnje osnovne škole koji su se na osnovu časova vjeronauke i onoga što tamo uče, opredijelili da se krste.

Učenica osmog razreda Anja Đurić je rekla da je od vjeroučitelja mnogo naučila o značaju vjere i tradicije za jedan narod te se zato i opredijelila da se krsti na današnji praznik Cveti.

„Krštenje mi mnogo znači pogotovo uoči velikog praznik Vaskrsa“, kazala je Anja.

Njena majka Smiljka je dodala da se njeno krštenje odgađalo zbog više objektivnih razloga, ali da je radosna što je dočekala ovaj dan.

Ljubijski paroh Slavoljub Knežević je izjavio da je ovaj događaj jedna lijepa duhovna radost u ovoj parohiji.

„Prvo što mi je zapalo za oko kada sam prije šest mjeseci preuzeo ovu parohiju je da je dosta nekrštene djece koja pohađaju časove vjeronauke“, rekao je Knežević.

On je dodao da je time nastavljena tradiciju kolektivnog krštenja učenika, budući da je već tri puta takav događaj organizovan za prijedorske osnovce.

„Meni je žao da ta djeca budu nekrštena i da ne uzimaju učešća u svetim bogosluženjima i krštenje je simbolično na današnji praznik Cveti kako bi najveći hrišćanski praznik dočekali kao dobri hrišćani i dobri pravoslavci“, rekao je Knežević.

On je dodao da je jedno ovakvo saborno krštenje u hramu početak njihovog duhovnog života i nešto čega će se sjećati čitavog života.

Paroh Knežević je najavio i proslavu Vaskrsa u ovoj parohiji uz bogosluženje i tucijadu.

„Djecu trebamo učiti da dolaze u svoje crkve , da njeguju tradiciju pravoslavne vjere jer je duhovno obnavljanje i izgrađivanje garant našeg opstanka na ovim prostorima“, rekao je Knežević najavljujući izgradnju novog parohijskog doma u krugu crkve te organizaciju ljetne škole za djecu i druge aktivnosti kojima će mlade ljude približiti crkvi.

On je u ljubijsku parohiju stigao u septembru prošle godine ,a prije toga je službovao u Dalmaciji preko 14 godina, od čega preko 12 godina u Splitu te Kninu i Kistanjama.

Glas Srpske

Video – RTRS