U organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u Sportskoj dvorani “Mladost” u Prijedoru, otvoren je Treći sajam zanimanja Republike Srpske na kojem učestvuje oko deset hiljada učenika i profesora, iz oko 130 škola Srpske.

Cilj sajma je upoznavanje učenika devetih razreda osnovnih škola sa strukama i zanimanjima u oblasti srednjeg obrazovanja.

“Grad Prijedor koji je već ranije prepoznao problematiku potreba privrede, mnogo se posvetio tom problemu putem svojih agencija, Aktiva direktora i škola, uvođenjem praktične nastave u srednje škole. Danas je naša namjera da polaznicima ukažemo na potrebu školovanja proizvodnih i deficitarnih zanimanja”, kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Na sajmu je predstavljen i konkurs za izradu android aplikacije pod nazivom “Vodič kroz zanimanja”, koje je resorno Ministarstvo raspisalo u cilju da se osnovcima olakša izbor budućih zanimanja.

“Grad domaćin Prijedor je primjer dobre prakse na koji način uspostaviti saradnju između obrazovanja i tržišta rada. Naš cilj je da prvenstveno učenicima devetog razreda omogućimo sve potrebne informacije da bi upisali ono zanimanje koje će mu omogućiti, kako sigurno zaposlenje, tako i da budu najbolji u svome poslu. Mi danas raspisujemo i konkurs za android aplikaciju ‘Vodič kroz zanimanja’. U tom konkursu će moći učestvovati svi učenici srednjih škola”, istakla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Vladi Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić.

RTRS