Posljednje ovosezonsko „Veče kulturnog stvaralaštva“ održano je u četvrtak, 29. marta, u prepunoj sali doma kulture u Busnovima.

U bogatom programu nastupili su recitatori, glumci, pjevači i plesači – učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš” Busnovi i područnih odjeljenja u Tomašici i Rakelića lugu.

Članovi dječije folklorne grupe i prvog izvođačkog ansambla novoformiranog KUD „Dušan Pantelić“ iz Busnova, pod umjetničkim rukovodstvom Bojana Rakovića, predstavili su se igrama iz Krajine, Gruže, Šumadije i Leskovca.

U programu su nastupili: Dragana Stijepić i Darko Dojčinović, članovi vokalne sekcije ovog društva, pjevači krajiške i narodne pjesme Milan, Danilo i Dijana Popović, harmonikaš Dejan Kaurin, tamburaš Radovan Kosić, muške izvorne grupe „Saničani“, „Borino jato“, „Tamburica“ i „Kolino jato“ te članovi izvorne grupe KUD „Dušan Pantelić“ Busnovi.

Manifestaciju je otvorio njen pokrovitelj, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao veliki značaj „Večeri kulturnog stvaralaštva“ za društveni život u prijedorskim selima.

Za podrušku u radu KUD „Dušan Pantelić“ i Savjeta MZ Busnovi-Tomašica, gradonačelniku su zahvalnice dodijelili predsjednica društva Danijela Kantar i predsjednik Savjeta MZ Milutin Stijepić.

„Večeri kulturnog stvaralaštva“ i ove sezone okupile su brojne učesnike i posjetioce, te u potpunosti opravdale svoj cilj, a riječ je o promovisanju i podsticanju rada kulturnih stvaralaca svih generacija, posebno mladih, uz „vraćanje“ kulturnih sadržaja u domove mjesnih zajednica, koji su u proteklih desetak godina u značajnom broju rekonstruisani.

Prijatelji manifestacije su bili Tvornica keksa MIRA, članica KRAŠ grupe i „Autotransport“ Prijedor.

Saša Goronja