Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas klizište u Velikom Palančištu kod kuće vlasnika Pere Miočinovića, kako bi sa saradnicima na terenu sagledao sve razmjere štete i mogućnosti da se klizište sanira.

„Ovo je jedno od trinaest klizišta koja su se pojavila na području grada u ovom periodu, kao posljedica vremenskih neprilika i poplava. Ovdje živi jedna izbjeglička porodica, a sa dvije strane kuće se razvilo klizište“ izjavio je Đaković.

On je dodao da je jedan dio klizišta koje se razvilo pored magistralnog puta Prijedor–Kozarska Dubica i u nadležnosti je Direkcije za puteve Republike Srpske čiji su predstavnici pozvani da obiđu teren.

„Pozvali smo ih danas da sagledaju situaciju da bi se klizište saniralo prije nego što se dese posljedice koje mogu dalje oštetiti put, a ujedno ćemo obići i sva klizišta koja prijete ili presjecaju lokalne puteve da vidimo gdje moramo odmah intervenisati jer nam je cilj da se omogući protok saobraćaja na prostorima gdje se to desilo, a onda moramo tražiti rješenja za sva ostala klizišta“, rekao je Đaković.

On je dodao da pored ovog klizišta u Velikom Palančištu, postoji i veliko klizište prema Dragotinji gdje je već oštećen put Prijedor – Novi Grad.

„Naša je namjera da saniramo najurgentnije puteve i to su put u Gornjem Jelovcu u naselju Mudrinići i lokalni put u Crnoj Dolini prema zaseoku Kolari, a ostale ćemo aktivnosti preduzeti nakon toga, tako da se štete i kod ostalih klizišta što prije saniraju“, rekao je Đaković.

Kuća u kojoj porodica Pere Miočinovića živi od 2000.godine je između dva klizišta i vlasnik kaže da ga posjeta gradonačelnika sa saradnicima ohrabruje da će se problem sa klizištem zaustaviti i sanirati.

„Žena i ja spavamo obučeni i kuća je već počela da puca po zidovima tako da ne znam tačno od kakvog je materijala jer je nisam gradio nego kupio i ne znam šta mogu očekivati da se još može desiti“, rekao je Miočinović.

On je dodao da vidi da neko ipak brine o građanima i da vjeruje da neće ostati bez jedine imovine koju ima, a to je kuća koju je kupio nakon što je prodao kuću u Petrinji i došao da živi u Republiku Srpsku.

Prijedorgrad.org
Video – RTRS