Na području prijedorske regije voda se povlači u korita, a stanovnici pokušavaju da saniraju štetu. Probleme prave i klizišta, kojih je sve više.

Iz poplavljenih područja voda se povlači, ali ne potpuno. Sana i Una vraćaju se u korita i to je činjenica koja ohrabruje, ali ne i ono što ostaje iza njih. Vlasnici poplavljenih imanja imaju pune ruke posla.

– Blato je svuda… Čistila sam sinoć od sedam sati, ali je posla previše – kaže Fahira Murić iz prijedorskog naselja Zagrad.

Dok poplavljeni zbrajaju štetu, klizišta u sjeverozapadnom dijelu Srpske prave nove probleme i ugrožavaju stambene objekte.

Na imanju Miočića u prijedorskom naselju Bukova Kosa, klizište je danas još veće, kao i šteta koju je pričinilo.

– Velika šteta je na voćnjaku, uništen je značajan broj stabala šljive, orasa i jabuka – kaže Pero Miočinović.

Strepnja od klizišta svakodnevica je i Mirka Stankovića iz Kostajnice. Put do kuće nije mogao spasiti, ali pokušava košnice. Za sada je na korak ispred klizišta.

– Prenosim košnice, ali je to komplikovan posao, jer pčele rade i legla se zahlađuju. A one koje su pale morao sam iznositi – kaže Stanković.

Na području Prijedora, Kostajnice i Kozarske Dubice aktivno je 12 klizišta, koja ugrožavaju nekoliko stambenih objekata.

RTRS