Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 15.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane,Gomjenice i Miloševice dana 15.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.U toku noći došlo je do pada vodostaja rijeke Sane za oko 20 cm tako da trenutno iznosi oko 405 cm. Obzirom na smanjen priliv voda od topljenja snijega u slivnom području i nizak intenzitet padanja kiše očekujemo dalji pad vodostaja u narednom periodu.

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i iste ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

3.Sa područja zahvaćenog poplavom došlo je do značajnog povlačenja plavnih voda i normalizacije stanja. Još uvijek je prisutno zadržavanje površinskih voda na područjima zahvaćenim poplavom.

4.U dijelu naselja Tukovi prisutan je problem prodora i izlijevanja vode iz kanalizacionog sistema koji ugroževa nekoliko stambenih objekata u ulici Novosadskoj.

5.Svi putni pravci na područjima zahvaćenim poplavom su prohodni.

6.U toku predhodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite.

7.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.U zonama koje su bile zahavćene poplavom a u kojima je došlo do povlačenja plavnih voda potrebno je:

– Da Odjeljenje za stambeno komunalne poslove putem putem izvođača radova preduzme mjere na čišćenju putnog pravaca Prijedor- Bišćani a po potrebi i drugih putnih pavaca koji su bili zahvaćeni poplavom radi potpune normalizacije prohodnosti
– Da AD „Vodovod“ putem stručne ekipe napravi uvid u stanje radi utvrđivanja uzroka prodora vode iz kanalizacionog sistema u Tukovima i preduzme potrebne mjere radi otklanjanja ove pojave.
– Razmotriti mogućnost od strane Gradonačelnika za formiranje komusija za procjenu šteta na građevinskim objektima i poljoprivrednih šteta na područjuma zahvaćenih poplavom..
– Da komunalno preduzeće, „Komunalne usluge“ Prijedor, Dom zdravlja Prijedor, AD „Vodovod“ Prijedor, Teritorijalna vatrogasna jedinica i drugi subjekti pristupe sprovođenju mjera asanacije terena i otkalanjanja posljedica poplave u zonama koje su bile zahvaćene poplavom
– U organizaciji TVJ izvršiti ispumpavanje vode prema utvrđenim prioritetima a prioritetno iz stambenih objekata i objekata javnih preduzeća i ustanova
– Prema ukazanim potrebama izvršiti radove sa mehanizacijom kako bi se omogućilo povlačenje vode iz poplavljenih zona uz nadzor Odjeljenja za stambeno komunalne poslove.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Dušan Vranješ