Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 13.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane,Gomjenice i Miloševice dana 13.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.Vodostaj rijeke Sane iznosio je 454 cm i isti je u stagnaciji poslednja 3 do 4 sata.Usljed intenzivnog priliva na mjernom mjestu kod gradskog mosta došto je deformacije mjerne letve koja nije u funkciji pa je nivo vodotaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja

2. Postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao je zaplavljivanje oko 100 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac, Brezičani i Gomjenica i velikog dijela poljoprivrednih površina MZ Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani, teoko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

3.Plavne vode su uzrokovale presjevanja puta Prijedor – Bišćani kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica

4.Vodostaj rijeka Miloševice su ispod kritičnog nivoa i isti ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

5.U toku noći su službe zaštite i spasavanja bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite tako su u naselju Raškovac na nekoliko lokaliteta vršene intervencije građevinskom mehanizacijom na saniranju privremenog nasipa.

6. U naselju Gomjenica zbog nepotpuno završenih radava na regulaciji rijeke Sane dolazi do prelijevanja vode koja može predstavljati opasnost za veći broj objekata u naselju Gomjenica. Potrebno je da predstavnici Odjeljenja za stambeno komunalone poslove u saradnji sa stručnom institucijom naprave uvid u stanje i predloži potrebne mjera.

7.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva i prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

Šef Odsjeka
Dušan Vranješ

Vezane vijesti:

RIJEKA SANA ISKRIVILA MJERNU LETVU KOD MOSTA: U 22 ČASA VODOSTAJ BIO 450 CENTIMETARA – FOTO

PRIJEDOR-12.MART: SNIMCI POPLAVE IZ VAZDUHA – FOTO

VODOSTAJ I DALJE RASTE: SANA NA 440 CENTIMETARA– FOTO/VIDEO