Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ( „ Službeni glasnik RS „ broj: 121/12 ) i člana 12. Stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja grada Prijedora ( „ Službeni glasnik grada Prijedora „ broj 7/13 ) Gradonačelnik grada Prijedora donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

1.Dana 12.03..2018 god. u 07,00 Vodostaj rijeke Sane dostigao je nivo od 428 cm i ima tendenciju daljeg rasta s obzirom na intenzivno topljenje snijega na slivnom području rijeke Sane i na području grada Prijedora.

2. Proglašava se prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora.

3.Obavezuju se sve nadležne institucije i subjekti zaštite i spasavanja da preduzimaju mjere zaštite, predviđene planom zaštite iz ovog stepena.

4.Potrebne mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom vršiti u skladu sa operativnim planovima zaštite od poplava grada Prijedora.

5.Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da i vlastite kapacitete i sredstava stave u stanje pripravnosti i da iste prema ukazanim potrebana a na zahtjev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedora, stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područjima.

6. Nalaže se JP „Vodovod“ Prijedor da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno tehničke mjere s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište

7.Obavezuje se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor Prijedor i JP “Vodovod” da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja Higijensko-epidemioloških mjera radi obezbjeđenja higijenski ispravne vode za piće na području grada Prijedora.

8.Obavezuje se Odsjek za civilnu zaštitu da prati stanje na terenu, redovno izvještava nadležne subjekte i da koordinira rad subjekata za zaštitu od poplava, te da ostvaruje razmjenu informacija sa susjednim opštinama i nadležnim republičkim organima.

9.Obavezuje se Odsjek civilne zaštite da o stanju i potrebnim mjerama zaštite i spasavanja blagovremeno i redovno obavještava stanovništvo na ugroženim područjima.

Prijedor:12.03.2018.god.

KOMANDANT ŠTABA
Milenko Đaković