Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane,Gomjenice i Miloševice dana 12.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.Vodostaj rijeke Sane iznosio je 428 cm što predstavlja kritični nivo vodostaja, sa tendencijom daljeg rasta s obzirom na intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka rijeke Sane.

2. Postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina MZ Tukovi, Raškovac i Brezičani, takođe je došlo do presjecanja puta Prijedor – Bišćani..

3.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i isti ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

4.Na bazi postojećeg stanja predlaže se Načelniku grada Prijedora da donese sljedeće mjere:
– Proglašava se prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora.
– Obavezuju se sve nadležne institucije i subjekti zaštite i spasavanja da preduzimaju mjere zaštite, predviđene planom zaštite iz ovog stepena.
– Potrebne mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom vršiti u skladu sa operativnim planovima zaštite od poplava grada Prijedora.
– Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da i vlastite kapaciete i sredstava stave u stanje pripravnosti i da iste prema ukazanim potrebana a na zahtjev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedora, stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područjima.
– Nalaže se JP „Vodovod“ Prijedor da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno tehničke mjere s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište
– Obavezuje se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor Prijedor i JP « Vodovod» da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja Higijensko-epidemioloških mjera radi obezbjeđenja higijenski ispravne vode za piće na području grada Prijedora.
– Obavezuje se Odsjek za civilnu zaštitu da prati stanje na terenu, redovno izvještava nadležne subjekte i da koordinira rad subjekata za zaštitu od poplava, te da ostvaruje razmjenu informacija sa susjednim opštinama i nadležnim republičkim organima.
– Obavezuje se Odsjek civilne zaštite da o stanju i potrebnim mjerama zaštite i spasavanja blagovremeno i redovno obavještava stanovništvo na ugroženim područjima.

Šef Odsjeka
Dušan Vranješ