U Prijedoru je danas sa radom počela dvodnevna Politička akademija Demokratskog narodnog saveza na kojoj učestvuje 46 polaznika iz većine opština i gradova u Repubici Srpskoj kao i nekoliko iz Federacije BiH.

Prema riječima predsjednika ove stranke Marka Pavića, ovo je lijepa prilika za mlade da dođu do određenih znanja i vještina koje će im biti korisne u njihovom političkom radu, bilo da se radi o lokalnok zajednici, Republici Srpskoj ili BiH.

-Kroz Političku akademiju oni će steći znanja iz ustavnog uređenja, ekonomije, prava, političkog rada. To im je potrebno kako bi uspjeli u životu i radu a time mogu unaprijediti život građana u sredinama odakle dolaze – rekao je Pavić novinarima istakavši da se ova stranka ponosi svojom omladinom.

Na početku rada prve Političke akademije DNS-a on je održao predavanje na temu “Demokratski narodni savez – geneza, struktura, organizacija, program i ciljevi djelovanja”.

-Mlade koji su ovdje prisutni upoznaćemo sa aktuelnim stavovima DNS-a i politikom naše stranke, sa odnosima u Republici Srpskoj i Federaciji, sa našim odnosom prema EU i NATO, a glavni cilj je da mladi shvate da su ekonomija i zapošljavanje prioritet DNS-a – naglasio je Pavić.

Polaznicima se obratio i predsjednik Upravnog odbora Političke akademije DNS-a Slobodan Nagradić.

On je rekao da će akademija imati ukupno 16 tema i četiri ciklusa.

-Želimo da podstaknemo članove savjeta mladih i aktiviste DNS-a da se trebaju “naoružati” znanjem, a ne nekim lošim porukama i da kroz znanje ističu svoje argumente, da se argumentima bore za svoje stavove, da svoje stavove pretaču u politiku, a politiku u zakone i političke prakse. Ako u tome uspijemo, mislimo da je misija političke akademija uspjela, i da će RS doći u mirne vode – dodao je Nagradić.

Otvaranju prve Političke akademije DNS-a prisustvovali su i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, ministri Dane Malešević i Lejla Rešić, potpredsjednik Dragomir Jovičić, sekretar stranke Dragutin Rodić, predsjednik Organizacije mladih te ostali visoki zvaničnici DNS-a.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com