Prijedorskim privrednicima koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama 2014. godine, uplaćeno je dva miliona KM pomoći Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske. Dobijeni novac značajan im je i za nastavak i unapređenje poslovnih aktivnosti.

Preduzeće Boška Stupara u poplavama iz maja 2014. godine pretrpjelo je ogromna oštećenja. Oprema za obavljanje tehničkog pregleda, pumpe i aparati za krpljenje guma- sve je uništeno u trenutku. Šteta je procijenjena na više od 100.000 KM. Ipak, nakon više od tri godine čekanja, dio onoga što je oštećeno nadoknađeno mu je iz Fonda solidarnosti.

– Odobrili su mi 24.500 KM i tim ću sredstvima djelimično da namirim štetu – kaže Stupar.

Pored privatnih, pravo na nadoknadu štete ostvarila su i javna preduzeća. Oštećenja koja su pričinjena na vodovodnoj mreži i objektima prijedorskog Vodovoda, iznosila su 140.000 KM. Veći dio tog iznosa nadoknađen je.

– Sredstva za nadoknadu štete su od velikog značaja za preduzeće i došla su u pravom trenutku – kaže Azra Borovčanin, izvršni direktor za tehničke poslove u Vodovodu.

Ukupna šteta koju su poplave uzrokovale na prijedorskim preduzećima procijenjena je na 4.300.000 KM. Dva miliona KM iz Fonda solidarnosti Republike Srpske podijeljeno je na 73 produzeća, koja su ispunila pravo na nadoknadu štete.

– Sredstva će pomoći privrednim subjektima da, kroz obnovu i ulaganje u novu proizvodnju, saniraju štete od poplava koje su pretrpjeli u maju 2014. godine i samim tim unaprijede stanje privrede u gradu Prijedoru – ističe Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Pored Prijedora, pomoć Fonda solidarnosti do sada je isplaćena privrednicima Doboja, Šamca, Banjaluke, Bijeljine, Modriče, Laktaša, Donjeg Žabara i Šekovića.

RTRS