bljesakinfo-mladi-mostar i prijedorU okviru projekta “Udruženi mladi za toleranciju i razumijevanje” koji provode Humanitarna organizacija Altruist iz Mostara i Udruženje građana DON iz Prijedora, ovaj vikend je u Mostaru upriličeno druženje mladih iz ova dva grada.

Grupa od dvadesetak mladih je u sklopu trodnevnih aktivnosti već u petak posjetila trening mostarskih mažoretkinja gdje su se upoznali s njihovim radom i aktivnostima, te brojnim nagradama i medaljama sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

Danas je na rasporedu bila edukacija o volonterizmu i društveno korisnom radu u udruzi Altruist, nakon čega je upriličen obilazak znamenitosti grada Mostara. Mladi su prisustvovali i rukometnoj utakmici 8. kola Premijer lige BiH između ekipe Zrinjskog i Prijedora, koja je odigrana u dvorani na Bijelom Brijegu. Nakon utakmice druženje je nastavljeno uz večeru.

Mladi iz Prijedora, kojima je ovo prva posjeta Mostaru, su izrazili želju da posjete stadion i HŠK Zrinjski, te će se ta posjeta obaviti sutra, posljednjeg dana boravka u Mostaru.

Ovaj projekt je osmišljen s ciljem smanjivanja nejednakosti i uspostavljanjem međusobnog razumijevanja među mladima iz različitih sredina. Projekat je finansiran od strane Ambasade SAD U BiH, trajaće 8 mjeseci, a mladi iz Mostara koji su ovomprilikom bili domaćini, će u martu 2015. godine posjetiti Prijedor.

Bljesak.info