prijedorgrad-stanje-24oktobar (1)Izvještaj o hidrološkoj situaciji i preduzetim mjerama zaštite na području Grada Prijedora na dan 24.10.2014.godine(07,00)

Na bazi prikupljenih podataka i uvida u postojeće stanje na području grada Prijedora može se konstatovati sljedeće:

POSTOJEĆE STANJE

1.Usljed intenzivnih padavina na području grada Prijedora u toku noći 23/24. 10. 2014.godine došlo je do naglog rasta vodostaja rijeke Miloševice što je uzrokovalo njeno izlijevanje i plavljnje u zoni naselja Topolik u kojem je zaplavljeno je oko 70 stambenih objekata a u 4 stambena obkjekta je ušla voda
2.U naselju Donji Orlovci takođe je zaplavljeno oko 10 stambenih objekata.
3.Plavne vode su djelimično poplavile put Prijedoor Trnopolje tako da je u zoni naselja Donji Orlovci otežan saobraćaj kao i u zoni naselja Raškovac kod prelaza („Trinnaesta).
4.Prema informacijama sa terena došlo je do izlijevanja rijeke Gomjenica u zoni naselja Omarska i plavljenja puta Omarska – Marićka.
5.Vodostaji drugih rijeka takođe su u porastu ali nisu blizu kritičnog nivoa i trenutno ne prijeti izlijevanje iz korita i plavljenje od strane rijeke Sane (čiji je vodostaj trenutno 300 cm) i Gomjenice

prijedorgrad-stanje-24oktobar (2)PREDUZETE MJERE

-U zonu naselja Topolik je upućena ekipa Teritorijalne vatrogasne jedinice za zaštiti i spasavanje na vodi koja prema potrebama pruža pomoć stanovništvu.
-Takođe je vršeno ispumpavanje vode iz prostorija u koje je prodrla plavna voda,
-Radovi na čišćenju korita Miloševiva u zoni naselja Vrbice značajno su doprinijeli da u ovoj fazi nije došlo do plavljenja stambenih objekata u naselju Vrbice.

PRIJEDLOG MJERA

1.Nastaviti sa aktivnostima pružanja pomoći stanovništvu koje je ugroženo poplavom u naselju Topolik
2.Preduzeti potrebne mjere radi sprečavanja daljeg plavljenja stambenih objekata u ovom naselju.
3.Obavezuje se Odsjek civilne zaštite da stalno preti stanje na terenu i prema ukazanim potrebama predlaže preduzimanje potrebnih mjera.

www.prijedorgrad.org
prijedorgrad-stanje-24oktobar (3) prijedorgrad-stanje-24oktobar (4) prijedorgrad-stanje-24oktobar (5)