Prošlu godinu u Prijedoru obilježila je zainteresovanost mnogih preduzeća za pokretanje pogona na teritoriji grada.

Prijedor je prepoznatljiv kao grad sa izuzetno povoljnim poslovnim okruženjem, tvrde privrednici. Iz tog razloga, sve je više investitora koji ovdje ulažu u pokretanje posla.

Gradska uprava aktivno radi i na privlačenju novih investicija, a rezulatat svega je 800 zaposlenih u 2017. godini.

Drvoprerađivačka industrija jedna je od oblasti u kojoj je zaposlen najveći broj Prijedorčana. Јedan od njih je i Mirko Marković. Nakon završetka škole pružena mu je prilika da se zaposli u preduzeću za proizvodnju namještaja, i kaže, zadovoljan je uslovima rada.

Mirko Marković navodi da su zadovoljni odnosom sa gazdom i zadovoljni platom.

– Radi se, normalno, posla imamo – rekao je Marković.

U istom preduzeću zaposleno je još 27 radnika. Zbog planiranog izvoza u inostranstvo, u planu je proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Pero Gavranović, vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća navodi da svake godine zaposli tri do pet ljudi, a ove godine bi trebao zaposliti čak 20-ak ljudi.

Prijedor je grad sa veoma povoljnim poslovnim okruženjem, tvrdi Enes Kahrimanović, vlasnik jednog od prijedorskih izvozno orjentisanih preduzeća. Za dobar rad i uspješno poslovanje u prošloj godini, svoja 83 radnika nagradio je sa 14 isplaćenih plata.

– Pokušavam da ljude koji rade kod nas nagradim na taj način da im omogućim da ljepše i bolje provedu ove godišnje odmore – istakao je Kahrimanović.

Dobro poslovno okruženje godinama privlači investitore u Prijedor. U 2017. godini, sedam preduzeća ovdje je pokrenulo posao. Najviše ih je iz oblasti metalske i drvne industrije.

Međutim, za grad je najvažnije otvaranje novih radnih mjesta, ističu u lokalnoj upravi, i dodaju da je u prošloj godini zaposleno 800 radnika.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ističe da je od ovog broja, samo putem podsticaja koje inače daje grad, zaposleno 163 radnika u privrednim kolektivima na području Prijedora.

Iz Gradske uprave poručuju da su se dogovorili sa još tri inostrana preduzeća koja će ove godine u Prijedoru otvoriti pogone, što će rezultirati novim zapošljavanjem.

RTRS