Desetogodišnja Anđela Lukić, učenica Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora, boluje od leukemije. Anđelini školski drugovi organizovali su humanitarnu prodajnu izložbu rukotvorina da bi prikupili novac za njeno liječenje. Djevojčica se nalazi na liječenju u Beogradu i čeka transplantaciju koštane srži.

Sve što su napravili, učenici zadrugarske sekcije, izložili su da bi prodali i to sa jednim ciljem – da prikupe novac za bolesnu drugaricu. Prodajna izložba za učenike ove škole i njihove roditelje organizovana je drugi put.

“Novac od prve prodajne izložbe smo donirali za liječenje naše bolesne drugarice Anđele Lukić, a novac od ove izložbe će takođe ići u svrhe liječenja”, rekla je učenica Sofija Gašić.

“Јa sam kupio snježnu kuglu koja je oko pet maraka da joj pomognem da ozdravi”. izjavio je učenik Stefan Obradović.

Zbog teške bolesti, Anđela nije više učenica ove škole. Iako organizovanoj nastavi prisustvuje u bolnici u Beogradu, drugari iz Prijedora prikupljaju novac kako bi se Anđela što prije vratila u školske klupe.

“Oni sada čekaju transplantaciju koštane srži koja bi trebalo da se obavi. Sada to sve zavisi od njenog stanja uglavnom našli su davaoca”, istakla je učiteljica Neda Todorović.

“Sva sredstva koja se ostvare prodajom njihovih proizvoda biće namijenjena u humanitarne svrhe”, dodao je direktor OŠ “Desanka Maksimović” Prijedor Zdravko Budimir.

Osim mnogobrojnih društveno korisnih aktivnosti učenika i nastavnika ove škole, humanitarni rad je neizostavan dio aktivizma. Tako je u prethodnom periodu, zahvaljujući humanitarnim akcijama, prikupljeno oko 5.000 maraka za liječenje dvije djevojčice iz ove škole.

RTRS