CNC operateri, bilo da je riječ o drvoprerađivačkoj ili metalskoj industriji u Srpskoj, predstavljaju deficitaran kadar.

Školski sistem to pokušava da ispravi, ali i da modernizacijom tehnologije obezbijedi kvalitetniju praktičnu nastavu.
Kako bi bili kokurentni na domaćem i inostarnom tržištu, korišćenje i unaprijeđenje tehnologije za drvoprerađivače je neophodno. Međutim, nedostatak edukovane radne snage predstavlja problem i dodatni trošak.

– Mogu vam samo reći da je problem sa obukom za CNC mašinu, a ona se izvodi interno ili sporadično. Da li odlaskom kod proizvođača tih mašina ili njihovim dolaskom kod nas, što je izuzetno skupo – pojasnio je Radomir Pačarez, poslovođa u drvorerađivačkom preduzeću.

Nadležne institucije, svjesne potreba tržišta, omogućile su školovanje CNC operatera, ali i drugih zanata koji se na mala vrata vraćaju u srednjoškolsko obrazovanje, jer se za njima javlja potreba na tržištu rada. Međutim, za kvalitetan kadar potrebna je dobra praksa.

Direktorica Mašinske škole u Prijedoru, Dijana Šobot, kaže da do sada nisu imali savremenu praktičnu nastavu u školi, ali da nastoje da unaprijede i proces prakse i da opreme kabinete za sve četiri struke koje obrazuju u ovoj školi. Dodala je da će nastaviti da djeluju na projektima koje rade kako bi dobili novu opremu.

Kvalitetna praktična nastava, ali i povećan broj časova ove nastave – cilj je i resornog ministarstva. Osposobljavanje kabineta za praktičnu nastavu u srednjoškolskom obrazovanju, korak je naprijed.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske ,Dane Malešević, rekao je da nastoje da u školama pruže mogućnost da učeniku daju sva potrebna znanja da bi kada završi školu i dođe u preduzeće da radi za CNC mašinom znao da obavlja taj posao. To bi, kako je naveo, preduprijedilo i priče poslodavaca da te mlade ljude treba poslije završenog školovanja još šest mjeseci obučavati za rad.

U cilju kvalitetnog osposobljavanja učenika za tržište rada, otvoren je kabinet opremljen savremenom računarskom opremom i novom CNC mašinom za praktičnu nastavu u Mašinskoj školi u Prijedoru. Projekat vrijedan 80.000 KM, realizovan je posredstvom agencije Preda, koji finansira Vlada Švajcarske programom Prilika Plus.

RTRS