Predstavnici Policijske uprave Prijedor, među kojima i načelnik Uprave Dalibor Ivanić, prisustvovali su sastanku Foruma za bezbjednost grada Prijedora, koji je održan u prostorijama Gradske uprave grada Prijedora.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedor je u 2017. godini, polazeći od činjenice da je bezbjednost interes i potreba svakog pojedinca u našoj zajednici, radio i djelovao u skladu sa svojom izvornom misijom i Programom rada.

Kao neformalno, nestranačko multidisciplinarno tijelo, sastavljeno od ravnopravnih članova (predstavnika gradske uprave, policije, obrazovnih institucia, zdravstvenih ustanova, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, Centra za socijalni rad, Teritorijalne vatrogasne jedinice, mjesnih zajednica, privrednih subjekata, nevladinih organizacija, inspekcijkih organa, komunalne policije i medija), značajno je doprinio stvaranju dobrog bezbjednosnog ambijenta u našem gradu.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić, tokom sastanka je istakao, da je u dosadašnjem periodu policija bila ravnopravan član i partner u radu foruma. Takođe je naveo da sjednice foruma, ne inicira policija, što je pokazatelj, da su grad Prijedor, odnosno njegovi građani, i dalje čvrstog opredjeljenja, da bezbjednosni problemi pojedinca, nisu samo problemi policije, već cijele zajednice. Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora, uspješan je u identifikaciji bezbjednosnih problema i otklanjanju uzroka koji do njih dovode, te je kao takav poznat i na regionalnom nivou. Takođe je naveo, da PU Prijedor, preduzima mjere na jačanju i saradnji foruma za bezbjednost ostalih opština prijedorske regije.

Načelnik je stanje bezbjednosti na području operativnog djelovanja ove Uprave, ocjenio kao stabilno i dobro, prezentujući pozitivan trenda smanjenja broja krivičnih djela, odnosno povećanja procenta rasvjetljenosti istih, kao i smanjenja broja narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, kao i druge parametre koji su pokazatelji dobrog stanja bezbjednosti. Takođe je naveo da je period turističke sezone prošao bez značajnih incidenata, što je rezultat planskih preventivnih aktivnosti svih nadležnih institucija grada Prijedora. Policijska uprava Prijedor, će i u narednom periodu nastaviti dobru saradnju sa svim institucijama, s ciljem da grada Prijedor bude bezbjedno i bolje mjesto za život svih građana.

Načelnik Uprave čestitao je članovima foruma na uspješnom radu tokom 2017. godini, sa željom da tako nastave i u narednom periodu.

Tokom sastanka članovi foruma su upoznati sa detaljima izrade Strateškog plana bezbjednosti na području grada Prijedora za period 2018-2021, kao i aktivnostima koje se odnose na probleme nasilja u porodici tokom kampanje “16 dana aktivizma”.

Forum za bezbjednost zajednice pozvao je sve institucije i građane grada Prijedora, da kroz dijalog i jačanje povjerenja među građanima intenzivno rade na unapređenju bezbjednosnog ambijenta, opšteg kvaliteta života kao i ekonomskog prosperiteta grada.

PU Prijedor