Predstavnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Republike Srpske posjetili su porodicu Lukić iz sela Gornji Jelovac koje se nalazi na polovini puta između Kozarske Dubice i Prijedora.

U samom srcu planine Kozare, u skromnoj kućici smjestila se osmočlana porodica Lukić, koju čine samohrani otac porodice Miroslav (41 godinu) i njegovo četvoro djece i to kćerke Dragana (14 godina) i Jovana (5) i sinovi Zdravko (16) i Zoran (8).

Sa porodicom žive još Miroslavov brat Branislav (50 godina) i roditelji deda Rajko (78) i baba Stoja (80). Nažalost, majka djece ih je napustila i otišla u potrazi za boljim životom, tako da brigu o djeci najviše vode otac Miroslav i deda Rajko, koji pored djece moraju da se staraju i o bolesoj babi Stoji koja je prikovana za krevet i o Branislavu koji pati od epilepsije.

Porodica živi u jako teškim uslovima sa dječijim dodatkom kao jedinim stalnim izvorom prihoda u mjesečnom iznosu od 140,00 KM.

Dodatni izvor prihoda porodici nadničenjem obezbjeđuju otac Miroslav i najstariji sin Zdravko u šta smo se i uvjerili jer ih prilikom naše posjete nismo zatekli u kući obzirom da su otišli da rade.

Tata Miroslav je do prije nekog vremena imao stalni posao u jednoj građevinskoj firmi u Prijedoru, no nažalost isti je morao da napusti obzirom da mora najmlađeg sina Zorana svaki dan da vodi u školu što mu znatno otežava i pronalaženje novog posla. Takođe, deda Rajko koji je životni vijek proveo u Sloveniji i tamo zaradio penziju istu još uvijek ne prima zbog administrativnih problema, a nema novca da ode u Sloveniju i tamo riješi nastale probleme.

Najveći trošak porodici predstavljaju dvije autobuske karte koje svaki mjesec moraju da obezbijede za Zdravka i Draganu koji idu u srednju školu u Prijedor u iznosu od 150,00 KM. Za ostale troškove hrane, struje i ogrijeva se nekako snalaze, a porodici dosta znači što drže kravu, koze i živinu, a takođe posjeduju i traktor kojim mogu da obezbijede drva za zimu i da obrađuju zemlju koju posjeduju.

Na naše pitanje koja im je pomoć najpotrebnija porodica je izrazila želju da im napravimo kupatilo koje trenutno ne posjeduju. Uvidjevši i stanje kuće u kojem se nalazi, da bi napravili kupatilo potrebno je prvo izvršiti adaptaciju kuće koja je takođe u dosta lošem stanju. Adaptacija kuće i izgradnja kupatila za porodicu Lukić zahtjevaju značajna materijalna sredstva i da bi ih obezbijedili potrebna nam je vaša pomoć, tako da vas i ovim putem pozivamo da shodno svojim mogućnostima podržite ovu akciju.

Djeca su naša budućnost! Srbi za Srbe Republika Srpska

srbizasrbe.org