Oko dvije milijarde maraka procijenjena je ukupna šteta u Republici Srpskoj nakon katatrofalnih poplava 2014. godine.

Na području Prijedora samo šteta na privrednim subjektima bila je veća od četiri miliona maraka. Ovim privrednicima stiže pomoć od dva miliona maraka, a sredstva su obezbijeđena iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Ugradnja, popravka i održavanje liftova, djelatnost je kojom se bavi Goran Topić. Za vrijeme majskih poplava 2014. godine pretrpio je oko 250 hiljada maraka štete. Od tada do danas, firmu su oporavili, ali svaka pomoć dobro je došla za potpunu adaptaciju.

Katastrofalne poplave koje su zadesile Prijedor nisu mimoišle ni gradski Vodovod. Na vodovodnoj mreži, ali i objektima, pričinjena je šteta od 140 hiljada maraka.

– Ova sredstva će nam dobro doći za kupovinu opreme koja će biti upotrebljena za potpunu sanaciju posljedica – rekao je Vlado Reljić, direktor Vodovoda.

Na području grada Prijedora registrovana su 73 privredna subjekta koja su pretrpjela štetu od poplava od 4,3 miliona maraka. Sredstva za pomoć obezbijeđena su zaključkom upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske u visini od dva miliona maraka za područje Prijedora.

Prema riječima Dijane Đaković, rukovodioca prijedorske kancelarije Područne privredne komore Banjaluka, pozitivno je to što će privrednici i preduzetnici sa područja grada Prijedor, biti u prilici da namire štetu u iznosu od 40 do 50 odsto registrovane štete.

– Sredstva će pomoći privrednim subjektima da kroz obnovu i ulaganje u novu proizvodnju saniraju štete nastale kao posljedice poplava 2014. godine, a samim tim će i da unaprijede privredu na području grada Prijedora – istakao je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu grada Prijedora.

Privrednim subjektima sredstva bi trebalo da budu doznačena do kraja godine.

RTRS