dani jovana cvijica-otvaranje (1)Svečanim otvaranjem u Galeriji 96 u Prijedoru i džez koncertom, u ponedjeljak su u našem gradu počeli „Dani Jovana Cvijića“ koji će trajati do 19. oktobra.

Manifestacija je posvećena životu i djelu srpskog naučnika, osnivača Srpskog geografskog društva, a ovogodišnji domaćin je Osnovna škola „Jovan Cvijić“ iz Brezičana.

Tokom trajanja manifestacije biće održano naučno predavanje, Seminar za nastavnike i profesore geografije u Hotelu „Prijedor“, predavanja u Spomen-kući Stojanovića, okupljanje delegacija škola učesnika u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Brezičanima te svečani program u društvenom domu u ovom mjestu.

„Cvijićeve susrete 2014“ podržali su grad Prijedor, obrazovne i ustanove kulture u gradu Prijedoru, Republički pedagoški zavod, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Prirodno-matematički i Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, Srpsko geografsko društvo, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Institut „Jovan Cvijić“ pri SANU i Muzej grada Beograda.

Cvijićevi susreti održavaju se od 1995. godine na inicijativu Srpskog geografskog društva.

Tekst – SRNA – Aleksandar Drakulić
Foto – Aleksandar Drakulić

dani jovana cvijica-otvaranje (2)