rtvpd-dan zena na seluPrava seoska žena majka je i domaćica i čvrsto drži sva četiri „ćoška kuće“. Ženama na selu najveći poklon je predah od svakodnevnih obaveza kada mogu da se posvete sebi.

A svečanost za njih danas su priredili učenici područne Osnovne škole „Petar Kočić“ u Gornjim Orlovcima. Majke i bake koje su došle na priredbu, nisu krile svoje oduševljenje.

Gorana Bosančić, direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ rekla je da na položaj žena na selu ne treba ukazivati samo na ovaj dan, već svaki dan u godini.

– Ne razlikuju se žene na selu puno od žena u gradu, sem po tome što više rade, što imaju veće obaveze, pa možemo bar jedan dan izdvojiti za njih. Ponosna sam na učenike i njihove učitelje koji su pripremili ovu svečanost za majke i bake – rekla je Bosančićeva.

Svjetski dan žena na selu obilježava se 15. oktobra. Sama ideja pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tako je dogovoreno da se ovaj datum posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

RTV Prijedor