cjb prijedor-izvjestaj-9 mjeseciNačelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Vojislav Pelkić izjavio je danas da je stanje bezbjednosti na području koje pokriva ovaj centar za prvih devet mjeseci ove godine ocijenjeno kao dobro.

“Smanjen je broj krivičnih djela, smanjen je broj prekršaja javnog reda i mira, dok je bezbjednost saobraćaja na nivou prošlogodišnjeg uporednog perioda, s tim da je za 1,5 odsto smanjen broj posljedica po lica odnosno broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama”, rekao je Pelkić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naglasio da je u protekla tri mjeseca nizom dodatnih mjera i aktivnosti CJB Prijedor intenzivno radio na održavanju povoljnog stanja bezbjednsoti, navodeći da su takve mjere tražili turistička sezona, početak školske godine i izborni proces.

“U više navrata apelovali smo na građane da na vrijeme zamijene lične dokumente. Do 30. septembra izdali smo novih 26.699 ličnih karata ili za 114 odsto više nego lani, te 10.546 vozačkih dozvola ili za 163 odsto više nego u istom periodu 2013. godine”, dodao je Pelkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u CJB Prijedor Radomir Dukić rekao je da su u oblasti kriminaliteta u prvih devet mjeseci zabilježeni odlični rezultati u ovom centru.

“Broj krivičnih djela je u padu, broj rasvijetljenih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu je u porastu, broj krivičnih djela protiv imovine je takođe u padu, a i povećana je ukupna rasvijetljenost tih krivičnih djela”, kazao je Dukić.

“Rasvijetljeno je razbojništvo u zlatari `Solo` u Kozarcu gdje je šteta bila 200.000 KM. Dva izvršioca su identifikovana i izvještaj i dopuna izvještaja podneseni su Okružnom tužilaštvu Banjaluka i na putu smo da identifikujemo i trećeg izvršioca”, rekao je Dukić.

On je podsjetio da je izuzetnim naporima Sektora kriminalističke policije u CJB Prijedor za nepuna tri dana identifikovan počinilac dvostrukog ubistva u Trnopolju 28. jula koji se i dalje nalazi u pritvoru.

“Za ubistvo Radovana Grbića iz sela Rasavci u aprilu ove godine ogroman broj mjera i radnji smo preduzeli i preduzimamo i danas. Imamo informacije koje ukazuju na mogući pravac i istraga ide prilično dobrim tokom”, dodao je Dukić.

On je naveo da je CJB Prijedor imao zavidne rezultate u oblasti borbe protiv narkomanije, a, kako je rekao, možda i najbolje u posljednjih deset godina s obzirom da je zaplijenjeno oko 45 kilograma marihuane, 2.021 stabljika indijske konoplje, 3.900 sjemenki indijske konoplje, 182 grama heroina i devet grama spida.

“U oblasti privrednog kriminala za oko 150 odsto povećali smo broj izvještaja proslijeđenih nadležnim tužilaštvima u odnosu na isti period 2013. godine. Uložili smo maksimalne napore da unaprijedimo ovu oblast”, dodao je Dukić ističući da se radi o materijalnoj šteti većoj od 166.000 KM.

U prvih devet mjeseci slobode je lišeno 309 lica, a zabilježena su četiri napada na policijske službenike.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić