Ovih 15 stručnjaka izabralo je 1.050 čitatelja – pčelara časopisa BH PČELAR i portala bhpcelar.

Tokom oktobra glasali su direktno na portalu, putem E_maila ili u direktnim anketama

Nakon tri kruga glasanja, naša akcija izbora Top 15 naj pčelarskih stručnjaka u BiH je privedena kraju. Ovo je prvi put u dejtonskoj BiH (od 1995. godine do danas) da se neko pozabavi likom, djelom i kredibilitetom ljudi koji pčelarima u BiH nude znanje. Nismo postavljali nikakve kriterije; jedini kriterij je bio prisustvo na „pčelarskoj pozornici“ u BiH, kroz stručna predavanja, izdavanje knjiga, objavljivanje stručnihih radova i angažman na društvenim mrežama, koje tretiraju pčelarske teme i probleme.

Ne tvrdimo da je ovo najidealnija lista, ali jeste rezultat glasanja 1050 čitatelja – pčelara iz svih krajeva BiH i različite starosne dobi. Oni su glasali putem E-maila, direktno na portalu bhpcelar i u anketnom upitniku koje je redakcija dostavljala pčelarima u usmenoj ili pismenoj formi. Svi akteri su imali mogućnost da napišu listu od 10 najkvalitetnijih pčelarskih stručnjaka u BiH. Redakcijska komisija je evidentirala glasove i to tako da je za prvo mjesto dodjeljivala 10 bodova, za drugo 9, treće 8, četvrto 7, peto 6, šesto 5, sedmo 4, osmo 3, deveto 2 i deseto 1 bod. Neki učesnici ankete su glasali za samo jednog kandidata!

Utisak je da u BiH pčelari nemaju puno dileme kome ponajviše vjeruju. Prije svih to je doc. dr. sc. Goran Mirjanić, profesor na Agronomskom fakultetu Siz Banja Luke i jedan od rijetkih pčelara, poduzetnika i naučnika koji je uspješno spojio teoriju i praksu kroz vlastiti pčelinjak u blizini Gradiške. Kao ekspert za pčelarstvo jedan od najangažiranijih pčelarskih stručnjaka ne samo u BiH, već i na Balkanu. Goran je na svojim predavanjima iskren, opširan i detaljista, ali i kritičan prema nemarnosti i brzopletosti. Forsira dobru pčelarsku praksu.

U vrhu Top 15 pčelarskih stručnjaka je i Rajko Radivojac iz Prijedora. Autor je tri knjige i preko 50 stručnih radova iz oblasti pčelarstva, tokom zadnjih desetak godina održao je nekoliko stotina predavanja širom BiH, Srbije i Hrvatske.

Alija Dolovac, doajen bh.pčelarstva i autor nekoliko knjiga iz oblasti pčelarstva, je na trećoj poziciji najvećih stručnjaka u BiH. On tokom zadnjih nekoliko godina nije aktivan sudionik dešavanja u pčelarskim vodama, ali su zato njegova stručna djela i te kako tražena. Njegov „Pčelarski priručnik“ je osnovna literatura za studente na Univerzitetu u Sarajevu.

U vrhu liste je i Ferid Velagić iz Tuzle, jedan od najuspješnijih pčelarskih stručnjaka. Od 1972. godine je zvanično u pčelarstvu. Vlasnik je firme Pčelarski selekcijski centar “Velagić”. Velagićevo bogato pčelarsko iskustvo ugrađeno je u 10 knjiga, te na stotine stručnih predavanja širom Balkana.

U ovoj prestižnoj grupi našli su se još Ekrem Karahodžić, neumorni pčelarski stručnjak koji uvijek donosi nešto novo, često tersa ali ima –znanje, reference i ljude koji mu vjeruju i poštuju ga.

Prijatno osvježenje na ovim listama su mladi stručnjaci Violeta Santrač, Dino Haračić, Elvir Šehić, Bratislav Lukić… Oni su snaga i energija koja bi mogla napraviti nove iskorake u dobroj pčelarskoj praksi u BiH, a nje i nema previše u praksi.

Nisu slučajno u Top 15 se našli i Samir Baralija, Sadik Čamdžić, Remzija Hodžić, Osman Jamaković, Rašid Zorlak i Nusret Sirćo. Svi oni su u pčelarstvo ugradili decenije rada, na svojim pčelinjacima imaju od 100 do 500 košnica, a u kućnim bibilotekama stotine knjiga o pčelarstvu.

TOP 15 PČELARSKIH STRUČNJAKA
1. Goran Mirjanić 3485
2. Rajko Radivojac 2780
3. Alija Dolovac 2448
4. Ferid Velagić 2382
5. Ekrem Karahodžić 2058
6. Violeta Santrač 1966
7. Dino Haračić 1958
8. Samir Baralija 1465
9. Elvir Šehić 1380
10. Rašid Zorlak 1250
11. Osman Jamaković 1080
12. Bratislav Lukić 983
13. Nusret Sirćo 866
14. Sadik Čamdžić 809
15. Remzija Hodžić 718

Bhpcelar.com