Večeras je u prijedorskoj Galeriji 96 održana komemoracija povodom iznenadne smrti Dalibora Popovića Mikše, frontmena grupe Tattoo.

Nekoliko stotina Prijedorčana, rodbina, kolege, muzičari, slikari, ali i Mikšini prijatelji iz drugih gradova, koji su se okupili u Galeriji i na gradskom šetalištu, najbolji su pokazatelj koliko je ovaj svestrani umjetnik bio cijenjen i poštovan.

-Vaš Mikša je, kao miljenik muza lijepih umjetnosti, vjerovatno jedan od onih naših sugrađana po kojima Prijedor i slovi za grad umjetnika – piše u telegramu saučešća gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića koji je pročitan na komemoraciji.

Prigodnim riječima od svog prerano preminulog prijatelja oprostili su se njegovi drugari i članovi grupe Tattoo u emotivnom pismu koje je pročitao direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš.

-Ne želimo jedan takav ispunjen život pretvoriti u jednu noć i jedan takav istinski rokenrol pretvoriti u uštogljeni oproštaj već ćemo i dalje uvijek iznova započinjati priču koju smo, svako na svoj način, sa tobom imali – poručili su oproštajnom pismu Mikšini prijatelji.

Prvi čovjek Galerije 96 Tihomir Ilijašević je na komemoraciji istakao da je proteklog ljeta sa Popovićem dogovorio da se u ovom izložbenom prostoru održi njegova samostalna izložba a da su prije samo 15-ak dana utvrdili da to bude 29.decembra.

-Izložba će biti organizovana kako smo se i dogovorili jer su iza Mikše ostale njegove slike, njegova muzika, ostali smo i mi, da ga se uvijek sjećamo – rekao je Ilijašević.

Od Mikše se oprostila i njegova supruga Adrijana pročitavši pjesmu.

Muzička urednica Radio-Televizije Republike Srpske Maja Tatić potvrdila je da će u produkciji ove kuće uskoro izaći album grupe Tattoo pod nazivom „U nebogled“.

-Žao mi je što Mikša neće dočekati spot i promociju albuma jer je jedan takav umjetnik imao još mnogo šta da pokaže – rekla je Tatićeva.

U Galeriji 96 izložen je dio Mikšinih slika a veliki broj prisutnih upisao se u Knjigu žalosti.

Popović je rođen 1980. godine u Zagrebu, a početkom 90-godina doselio se u Prijedor.

Sa svojim drugovima 1995.godine osnovao je grupu „Tattoo“ koja je samo dvije godine kasnije pobijedila na zaječarskoj gitarijadi.

Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Radomira Kneževića, svirao je gitaru i saksofon, a proteklih nekoliko godina živio je i stvarao u Beogradu.

Iza sebe je ostavio suprugu i četverogodišnju kćerku, roditelje, sestru i brojne prijatelje.

Dalibor Popović Mikša je preminuo 13. oktobra u Beogradu od posljedica srčanog udara.

Biće sahranjen u utorak na Gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com