U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prijedoru, Odbrana Gorana Pejića je ulaganjem materijalnih dokaza pokušala dokazati da je pristup podacima optuženog iz baze CIPS-a, bio nezakonit.

Pejićev advokat Savan Zec, tvrdi da je istražitelj Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Bahrudin Džamdžić, putem tuđe šifre u više navrata pristupio podacima optuženog Gorana Pejića.

“Izvod iz priručnika evidencije CIPS-a od 2009., potvrđuje da je Džamdžić tri puta pristupio podacima Pejića, preko šifre policijskog službenika Radenka Stakića”, kazao je Zec.

To je potkrijepio i dokumentom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u kojem se navodi da je Stakić u vrijeme provjere Pejićevih podataka iz CIPS-a, već bio prebačen iz Prijedora, na mjesto policajca u stanicu u Banjoj Luci.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Kao materijalni dokazi uloženo je nekoliko dokumenata, naredbi i odluka Kriznog štaba Prijedor, MUP-a RS-a, SIPA-e, glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), kao i set dokumenata o porodičnom životu i karijeri optuženog.

Advokat Zec je setom dokumenata o formiranju Kriznog štaba u Prijedoru, nastojao osporiti iskaze zaštićenog svjedoka Državnog tužilaštva, S-1, koji je svjedočio na okolnosti formiranja interventnog voda Službe javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

“Izvještaj SJB-a Prijedor iz jula 1992., o formiranju interventnog voda, ne poklapa se s iskazom svjedoka S-1”, kazao je Zec.

Nastavak suđenja zakazan je 31. oktobra.

BIRN