Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković bio je na čelu delegacije grada Prijedora koja je tokom proteklog vikenda posjetila bratski grad Irkutsk.

Za goste iz Prijedora je u ovom ruskom gradu u dalekom Sibiru priređen zvaničan prijem kod gradonačelnika Irkutska Dmitrija Berdnjikova.

To je bila prilika da se dogovore razni moduli buduće saradnje u oblasti obrazovanja, kulture te mogućnosti privredne saradnje.

Gradonačelnik Đaković je nakon posjete istakao da su razgovori vođeni u pravcu razvijanja saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, politike mladih, turizma i opšte uređenosti teritorija gradova i na doprinos stvaranju uslova za razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa između privrednih subjekata.

„Od domaćina nam stižu uvjeravanja da je njima veoma stalo do ovoga bratimljenja i proširenja odnosa između gradova Prijedor i Irkutska“, izjavio je Đaković.

On je dodao da je Irkutsk izuzetno razvijen industrijski grad gdje preovladava proizvodnja aluminijuma i velikog broja dijelova za avione.

Đaković je istakao da se nada da će doći do povezivanja ove dvije lokalne zajednice na bazi industrijske i prehrambene proizvodnje

Posjeta je uključila i obilazak brojnih znamenitosti ovog grada, trgova, ustanova kulture i škola te Bajkalskog jezera.

Inače, povelja o bratimljenju ova dva grada je potpisana u septembru 2015.godine.

Prijedor je prepoznat kao jedan od najperspektivnijih gradova u BiH u koji rado dolaze predstavnici raznih država, gradova, međunarodnih organizacija, te pojedinci, odnoseći sa sobom u svijet pozitivnu poruku o ovom gradu.

Mnogi sertifikati, priznanja i povelje međunarodnih organizacija i institucija potvrđuju da je Prijedor u mnogim oblastima dostigao evropske standarde i da se strateškim radom priprema za procese koji slijedе.

Grad Irkutsk se nalazi u južnom dijelu Sibira u Rusiji.

Ima oko 620.000 stanovnika, a cijela irkutska oblast ima oko tri miliona stanovnika.

Osim sa Irkutskom, grad Prijedor ima pobratimstvo sa gradovima Bovec u Sloveniji, Demir Hisar u Makedoniji, Manisa u Turskoj, Kikinda i Pančevo u Srbiji i Neapolis u Grčkoj, a prijateljske odnose sa Novim Mestom i Velenjem u Sloveniji, Sund komunom u Norveškoj, kineskim gradom Ningbo i Trentom u Italiji.

Prijedorgrad.org