Na sastanku Gradonačelnika Prijedora i načelnika opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka koji je danas održan u Prijedor, u vezi problema u snabdijevanju šumskih drvnih sortimenata, zatraženo je od Vlade Republike Srpske i resornog Ministarstva da obezbijede striktnu primjenu člana 84. Zakona o šumama da van granica regije Prijedora ne ide više od 10 odsto bilo kojih šumskih drvnih sortimenata.

U zaključcima koje su danas usvojeno na sastanku u Prijedoru traži se od Vlade Republike Srpske da obezbijedi prioritetno snabdijevanje preduzeća od strateškog interesa za regiju Prijedor, i to „Toplane“ a.d. Prijedor i „Mlijekoprodukta“ iz Kozarske Dubice.

„Tražimo od Vlade Republike Srpske da obezbijedi prioritetno snabdijevanje ogrevnim drvetom i: Grada Prijedora i pet opština, domova zdravlja, osnovnih i područnih škola sa preko stotinu ovakvih objekata na regiji, srednjih škola, dječijih vrtića, policijskih stanica, vatrogasnih društva i drugih ustanova, porodice poginulih boraca, udruženja RVI, udruženja penzionera, lokalna preduzeća i ostalo mnogobrojno stanovništvo Prijedorske regije“ zaključeno je na današnjem sastanku.

U obrazloženju usvojenih zaključaka se navodi da su razlozi za potpisivanje ovih zahtjeva što na regiji Prijedora postoji više od dva puta prerađivačkih kapaciteta u odnosu na sirovinu kojom raspolaže Šumsko gazdinstvo Prijedor.
Drvoprerađivači nedostajuću sirovinu nabavljaju iz uvoza (Republika Hrvatska i Slovenija) i iz šuma Unsko-sanskog kantona, kao i iz šuma u privatnoj svojini.

„Toplana“ a.d. Prijedor koja zagrijava cijeli grad i ima godišnje potrebe od 30.000 m3 šumskih drvnih sortimenata. Rukovodstvo ovog predueća je upoznato sa hroničnim nedostatkom sirovine i u dogovoru sa Gradonačelnikom i direktorom Šumskog gazdinstva Prijedor, zadovoljilo se samo 14.000 m3 šumskskih drvnih sortimenta, dok će razliku od 16.000 m3 realizovati iz drugih izvora.

„Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, je svoju kompletnu proizvodnju bazirao na drvnoj masi i godišnje im treba 7.000 m3 . Znajući da se radi o velikom, modernom i strateškom predueću koje zapošljava veliki broj radnika, i koje otkupljuje mlijeko od velikog broja poljoprivrednika sa više regija, za ovu godinu za njih je rezervisano 6.000 m3 , a razliku će obezbjediti iz drugih izvora.

Pored naših drvoprerađivađa i strateških preduzeća potrebe snabdijevanja ogrevnim drvetom imaju i: pet opština, domovi zdravlja, osnovne i područne škole sa preko stotinu ovakvih objekata na regiji, srednje škole, dječiji vrtići, policijske stanice, vatrogasna društva i druge ustanove, porodice poginulih boraca, udruženja RVI, udruženja penzionera, lokalna preduzeća i ostalo mnogobrojno stanovništvo Prijedorske regije.

Kao odgovorni ljudi mi razumijemo potrebe i drugih, ali zbog naša dva gore pomenuta strateška preduzeća, koja ranije nisu koristila šumske drvne sortimente i koja su nas ove godine opteretila za ukupno 20.000 m3 , a pritom su ugrozila naša prerađivačka preduzeća niže vrijednih šumskih drvnih sortimenata, zahtijevamo da se ugovor HI „Destilacija“ a.d. iz Teslića revidira na 3.000 m3, ukupno za 2017.godinu, a da se ugovor za „Toplanu“ Banja Luka u količini od 3.500 m3 stornira, jer ni naša „Toplana“ a.d. Prijedor, zbog svih gore navedenih razloga nije mogla biti u potpunosti snabdjevena sa područja Šumskog gazdinstva Prijedor.

Pošto Šumsko gazdinstvo Prijedor strogo poštuje i izvršava naredbe Uprave preduzeća i generalnog direktora, očekujemo da se u što kraćem roku revidira ugovor za HI Destilacija a.d. Teslić i stornira ugovor za Toplanu Banja Luka, kako bi Šumsko gazdinstvo Prijedor moglo planski do kraja ove kalendarske godine snabdijeti sve potrebne subjekte, niže vrijednim šumskim drvnim sortimentima na području naše regije.

Ukoliko se ne ispoštuju predloženi zaključci drvoprerađivači su najavili blokadu puteva i ulica i na taj način spriječiti odvoz drvnih sortimenata sa Prijedorske regije.

Sastanku u Prijedoru koji je organizovao gradonačelnik Milenko Đaković prisustvovali su načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Kostajnice Drago Bundalo, Krupe na Uni Mladen Kljajić, Oštre Luke Dragan Stanar i zamjenik načelnika Kozarske Dubice Mile Zlojutro.

Kabinet gradonačelnika Prijedora