Na malom gradskom trgu u Prijedoru, počeo je Festival narodnih zanata Rusije. Na desetak štandova izloženi su najpoznatiji ruski suveniri, babuške, ručno rađen nakit, ukrasne kutije, privjesci, te kape, majice i marame.

Članovi Udruženja narodne umjetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i Lenjingradske regije “Dvorana zanata”, kažu da žive od prodaje ovih ručnih radova.

Član ovog Udruženja, Tatjana Prokušenka, tvrdi da Prijedorčane najviše privlače babuške, odnosno matrjoške.

– Sve su izrađene ručno od drveta lipe, ukrašene su bojama, a neke su i pozlaćene. U najveću se ubacuju manje i može da ih bude od 3 do 10 – kaže Prokušenka.

Objašnjava da od njihovog broja, ali i slike i dekoracije zavisi njihova cijena pa one koštaju od 8 do 150 KM.

Prokušenka ističe da se prijatno osjećaju u Prijedoru.

– Mi volimo Srbe, jer su Srbi i Rusi sličan narod – priča ona uz osmijeh.

Ana Soncevna izložila je srebrni nakit koji sa suprugom pravi već 23 godine, ali i ogrlice od ćilibara i raznog kamenja za koje se vjeruje da imaju ljekovita svojstva.

– Ove ogrlice su lijepe, ali i pomažu za liječenje nekih bolesti, naprimjer ova ogrlica od ćilibara liječi glavobolju, ali i zubobolju kod djece – tvrdi ona.

Priča da je izrada rukotvorina posao koji zahtijeva posvećenost, ali da postaje jednostavan nakon sticanja vještine u njihovoj izradi.

Na njenom štandu su i svilene marame, koje se više ne proizvode.

– Ove svilene marame pravljene su u vrijeme Sovjetskog saveza kada se svila uzgajala u Uzbekistanu. One se više ne proizvode, ovo što prodajemo ostalo je na skladištu. Sada se najčešće prave marame od kozje dlake i one su veoma tople – objašnjava Ana.

Brojne rukotvorine iz Sankt Peterburga kao i odjevni predmeti na sebi imaju lik ruskog predsjednika, Vladimira Putina, ali i ostalih političara koji su obilježili rusku istoriju.

Ruske zanatlije u Prijedoru će biti do 25. septembra, a domaćin je Turistička organizacija grada i grad Prijedor.

Festival ruskog narodnog stvaralaštva već sedam godina održava se na području Srbije i učesnici žele da ove godine bude organizovan i u Republici Srpskoj, u gradovima Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Prijedoru, a uz podršku Turističke organizacije Republike Srpske.

EuroBlic